Емоционалната интелигенттност помага на паметта

Отдавна е известно, че изразяването на емоции повлиява на начина, по който помним събития и факти.

Но ето, че това твърдение вече има и научна основа - екип от изследователи от Университета в Ню Йорк са провели редица експерименти, с които доказват, че емоционалните реакции, като например да гледаш тъжна сцена в даден филм, подобряват паметта и запечтават видяното. Нещо повече, паметта е в едно “подобрено” състояние до 30 минути след преживяното.

Това напълно оборва теорията, че изразяването на емоции замъглява паметта и преценката.
В проучването са взели участие 115 души, а резултатите са публикувани в изданието Nature Neuroscience.

Участниците са били разделени на групи и на всички тях са им прожектирани образи, които предизвикват силни емоции, а след това и картини, които ги оставят равнодушни и после пак същото, но в обратен ред.

Шест часа по-късно се провежда и специфичен тест с предмети, за да се прецени колко точно са били запомнени така наречените “неутрални картини”.

Реакцията е измервана и чрез тест на кожата, наречен “кожно поведение” - при здравите хора кожата веднага реагира с повече електропроводност, когато има силно емоционално преживяване. В същото време е направен и скенер на главата на доброволците с ЯМР, за да се провери мозъчната дейност.

В заключенията си учените твърдят, че когато сме под влияние на силни емоции, мозъчната амигдала се стимулира, а телата ни произвеждат повече адреналин.

По някакъв начин тези два процеса се свързват в центъра на мозъчната дейност по запаметяване и в този период видяното и чутото буквално се “запечатва” в нас.

Накратко изводът на изследователите е, че паметта се изостря при преживяването и изразяването на силни емоции.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: