Вече не продава сексът, а активизмът

Може и да не сте чували досега за Lyft. Но ако знаете какво е Uber, то Lyft е нещо подобно – чрез апликация в телефона си можете вместо такси, да си извикате частен автомобил, който да ви свърши същата услуга. Много американци станаха фенове на приложението, заради продължителните стачки особено около имиграционната забрана на американския президент Доналд Тръмп.

Причината за това не е само в задръстванията, причинени от протестиращите. Има и друго. Изпълнителният директор на Lyft Логан Грийн пусна съобщение в Туитър, че компанията ще дари 1 милион долара на Американския съюз за граждански свободи ACLU (American Civil Liberties Union). Това се оказа добър ход, защото веднага неговото приложение надмина по сваляния това на Uber. По-рано се твърдеше, че сексът продава, но вече е валидна друга максима – Активизмът продава!

А и Lyft не е единствената компания, която се заиграва с политически казуси по този начин. Реакция на забраната за имигранти от 7 държави имаше и от страна на изпълнителния директор на Starbucks, който написа отворено писмо, с което се ангажира да наеме 10 000 бежанци. На свой ред шефът на Airbnb Браян Чески обяви в Туитър, че осигурява безплатни нощувки на всеки, на когото не му е позволено да влезе в САЩ.

В зародилата се активистка конкуренция Uber реши да задмине Lyft и за целта създаде фонд на стойност 3 милиона долара в помощ на шофьорите, засегнати от “несправедливата” забрана.

Върви едно корпоративно надцакване с големи и щедри жестове, но има и уловка – тези фирми ще продължат да правят добро само, докато клиентите им го забелязват. Те никога не са просто анонимен донор.

Трудно е да се прецени, доколко тези компании наистина оказват някаква помощ на бежанците или играят картата с демонстративната благотворителност. Но пък се вижда с просто око, че насочването на бюджети към подобни каузи получава силен отзвук сред клиентите и широко медийно отразяване и в момента никакъв друг рекламен или маркетингов ход не би могъл да им осигури същото.

Във Великобритания например хората пият кафе Kenco не заради мекия му вкус, но защото компанията обучава млади фермери в Хондурас, които да отглеждат кафе, вместо да участват в улични банди. Дори в тяхната телевизионна реклама темата е “кафе срещу бандитизъм” и се вижда как таутиран бабаит се превръща във фермер.

През 2010 Pepsi стартира инициативата Pepsi Refresh Initiative на стойност 20 милиона долара, чрез която се осигурява подкрепа за идеи в полза на обществото, реализирани на местно ниво. Първоначално този фонд е бил предназначен за маркетинг, но вместо да се направи една единствена реклама за Super Bowl, парите са пренасочени към новата инициатива. Вероятно през 2010 публиката не е била готова за този вид благотворителност, тъй като акциите на компанията паднаха през следващите две години и в крайна сметка инициативата е прекратена, а на Super Bowl се появи рекламен спот с участието на Елтън Джон.

Но днес виждаме обръщане на посоката и новото правило в маркетинга вече е: Активизмът продава. Факт е, че мнозина ползват една по-различна апликация за придвижване в САЩ и се оказа, че промяната е много лесна – само с няколко клика на телефона.

Очевидно потребителите в наши дни са изострили силно съзнанието си за “правилното” и “грешното” в политиката и са готови да насочват дори и джобните си за каузата, в която вярват.

Бизнесът обаче си е бизнес. Компаниите рядко са “добри от дъното на душата си”, но пък са управлявани от умни хора, които знаят, че защитата на определена кауза може да насочи потребителите към тях.