Какво да правите с контролиращ шеф?

На всички ни се е случвало – насила се озоваваме в ситуация да работим с началник, който е маниак на тема контрол. Такива има много – те са на всякакви възрасти и във всякакви размери. Повечето не стигат до най-високите върхове на организациите, но все пак достатъчно високо, че да изтормозят някой и друг екип. В средните и малки компании просперират по-успешно и точно там превръщат живота на подчинените си в ад.

Нуждата да контролират идват от неврологична особеност и от чувството, че не са достатъчно на ниво. Този комплекс за малоценност води и до вманиачаването да са в пълен контрол над всяка ситуация. Един такъв ръководител ще ограничи достъпа на подчинените си до по-горните мениджърски нива в компанията. Ще ограничи споделянето на информация само до своя кабинет или на някакво микро ниво. В по-неформална обстановка контролиращият началник ще бъде човекът, който избира виното за компанията, а в по-тежки случаи ще избере и храната за всички.

При всички случаи такъв шеф е труден за издържане и за работа и ефектът е, че изцежда желанието и амбицията на подчинените си и намалява тяхната работоспособност.
Не е възможно да го превъзпитате, ако той сам не го поиска, но има няколко идеи, които да ви помогнат да работите по-ефективно с него:

1. Тъй като поведението на шефа ви е продуктивано от някакъв вид несигурност, можете да се постараете да премахнете всяко нещо, което ще му се стори като заплаха за позицията му. Отделете време да му обясните какво се каните да направите и така да отстраните навреме подозренията за заплаха.

2. Прозрачната комуникация е задължителна. Казвайте му колкото се може повече и колкото се може по-рано. В същото време бъдете готови да ви разкритикува и дори да върне работата ви за ново доработване.

3. Помогнете на шефа си да осъзнае, че вашата работа ще му помогне и на него да израства в кариерата. Не се уморявайте да обяснявате какви ще са ползите за него, за да ви даде малко повече пространство и самостоятелност.

4. Очаквайте, че началникът ще ви предизвиква и бъдете готови да се заемете с тези задачи. Ще станете важен кадър за него, когато разбере, че успявате да преотвратите проблеми в работата и овладявате ситуациите преди да са станали нерешими.

5. Овладейте желанието си да получавате похвали. Да търсите чуждото одобрение и похвала при всеки повод не е признак на сила. Напротив, слабост е. Повечето шефове ще я разпознаят и ще я използват като инструмент, с който да ви манипулират.

6. Не го изненадвайте. Това е простичък съвет, но има силно действие. Ако вашият шеф знае какво може да очаква от вас, ще бъде много по-спокоен. Помнете, че тези хора имат силно его и много неща им се струват като заплаха, включително и нещо неочаквано, което може да направите. Никакви резки маневри и ще си осигурите малко по-спокойно пребиваване в офиса.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: