Очаква се бум на наемите, докато България председателства ЕС

Силен ръст на пазара на наеми прогнозира Георги Павлов, изпълнителен директор на „АДРЕС Недвижими имоти” за месеците около Българското председателство на ЕС.

Според него ще се търсят луксозно обзаведени, светли и просторни жилища най-вече в централната градска част на София. Ще се наемат и на по-високи ценови нива, стига да отговарят на изискванията на чужденците, които се очаква да пристигнат у нас. Вероятно ще има силен ръст и на отдадените имоти през приложението AirBNB, ще има и доста работа за хотелите в столицата. Не случайно се очаква врати за отвори първият у нас хотел от веригата “Хаят”, който се строи на мястото на бившето кино “Сердика”.

И в момента продължава раздвижването на жилищния пазар, характерно не само за София. Тенденцията беше отчетена за 2016, но се индикира и през 2017-а година.

Поне 2 000 нови апартамента ще се появят на столичния пазар за недвижими имоти през тази година при издадени над 6 500 разрешителни. Това стана ясно по време на анализ, представен от Павлов.

Според него най-новият момент в сектора е политиката, която изведнъж започна да влияе на пазара на недвижими имоти, визирайки протестите в квартал “Младост” срещу застрояването на зелени междублокови пространства.

“Това означава спиране на строителството в Младост и още нещо ... Това означава, че на други места хората ще бъдат окуражени и има възможност и там да се появяват референдуми, съответно и там временно да се спре строителството”, коментира Павлов.

По негови думи обаче в България липсват публични политики. “Реагираме на кризи, на наказателна процедура от Брюксел, но в крайна сметка тези политики – такса смет да се плаща според замърсяването, а данък сгради, според стойността трябва да се случат. Работим по системата „ниско облагане ниско обслужване” – ниско облагане с данъци, ниско публично обслужване и поради тази причина строителството се концентрира върху местата, където е изградена публичната инфраструктура и я пренатоварва”, коментира той.

По преценка на Павлов купувачите на имоти имат ограничен бюджет и това все още е основнитя фактор при вземането на решение. И все пак незаетата ниша на пазара все още са нискобюджетните жилища и там има потенцал за разгръщане. “Не че хората не търсят качествения имот и не го искат, но накрая вземат много по-малък, защото това са по-малко пари”.

Повече от половината сделки за жилища, сключени през изминалата година в София с услугите на агенцията, са били с ипотечен кредит, като делът на покупките с външно финансиране продължава да расте. По данни на “Адрес” процентът на ипотеките през изминалата година е бил 55% при 50% в предходната 2015 г. и малко над 45% през 2014 г.

Не по-малка ще бъде ролята на банките и през 2017 г., смята Павлов и отчита, че през настоящата година са налице всички предпоставки за покачване на броя сделки – растящи, макар и плавно, доходи, ниски лихви по депозитите, стабилни цени на имотите, улеснено кредитиране.

Много инвеститори през 2016 г. са заложили на обекти във високия ценови сегмент – над 1200 евро на кв.м. Интересен факт е, че сделки на имоти над 100 хиляди евро извън София почти липсват. В столицата са концентрирани жилищата от по-висок клас.

Днес по-голямата част от качествените проекти на надеждни инвеститори се реализират напълно още на Акт 14. Но започналото насищане на пазара ще бъде причина все по-често да виждаме непродадени имоти, дори и такива с разрешение за ползване.

Пазарът обаче на вакнционни имоти продължава да се срива и сделките са десетки пъти по-малко спрямо най-високите нива отпреди 7-8 години. Причината не е само в преодоляването на последствията от кризата, но и в навиците на българските семейства. Жените са предимно работещи и не биха могли да отделят месеци, за да прекарат лятото във ваканционен имот.

Очаква се бум на наемите, докато България председателства ЕС

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: