Изкуствен интелект, който програмира по-бързо от човека

Машинна система се научи да пише свои собствени програми, като активно взаимодейства с кодовете на други програми.

Системата носи името DeepCode и е дело на Microsoft и университета Кеймбридж. Тя позволява на всеки човек да създава свои собствени програми, без дори да знае как да програмира.

Най-обикновен човек, съвършено незапознат с програмирането, може просто да опише своята идея за програма и системата ще я създаде за него, казва Марк Брокшмидт, един от създателите на DeepCoder от университета Кеймбридж.

DeepCoder използва техника, наречена програмен синтез. Тя създава нови програми, компилирайки редове кодове от съществуващи операционни системи. Именно така често прави и самият човек-програмист.

Едно от преимуществата на подобен подход е в това, че изкуственият интелект може да търси по-надълбоко и по-разширено от човека. Така компилира изходния код по начин, който на програмиста няма да му хрумне.

Освен това DeepCoder използва машинно обучение при изучаването на бази данни и сортирането на фрагменти съгласно своето собствено виждане за възможната полза от тях.

Именно поради това системата действа доста по-бързо от своите предшественици.

DeepCoder създава работещи програми за част от секундата, докато на старите системи им бяха необходими минути за проби на различни комбинации.

В процеса на работа програмата постоянно се усъвършенства и взема решения по-бързо, тъй като запаметява кои кодове й вършат работа и кои – не.

Тази технология може да има много и разнообразни приложения, но изследователи се съмняват, че тя ще лиши програмистите от работа.

Точно обратното – ще позволи да се елиминират най-монотонните елементи от процеса на програмиране. Тя позволява на професионалистите да отделят време и усилия за най-важните задачи.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: