Английският бранд Wagamama вече е в София

България е 168-то място по света, където се настанява веригата, позната в 19 държави.

Идеята на франчайза е да се създаде приятелска атмосфера чрез вкусна храна, която се приготвя пред очите на клиентите в откритата кухня на ресторанта.

Wagamama отваря за първи път през 1992-а в Лондон и вече може да бъде открит в 19 страни на 169 места, а от тази сряда и в София.

Началото
Първият ресторант от веригата се помещава под земята и залага основно на японския традиционен рамен. До днес менюто и локациите са се променили, но все пак са запазени няколко от първоначалните ястия, сред които са пикантният рамен с чили и пилешко и този с телешко месо. В Wagamama не се страхуват от промени, тъкмо напротив – стараят се да въвеждат нови видове ястия на базата на глобалните тенденции, разказва собственикът на франчайза Браян Джонстън, цитиран от undertheline.net.

Менюто
Ето защо и сменят менюто си два пъти в годината, обръщайки поглед често към уличната храна за вдъхновение. Подхождат индивидуално към всичко, което правят – от храната, която излиза от кухнята им до специалните кутии за доставки, запазващи храната свежа за по-дълго и бамбуковите клечки за деца или начинаещи в азиатския начин на хранене.

В менюто присъстват задължителните предястия в азиатската кухня – едамаме, панирани топчета ориз с гъби и новите ни любими хрупкави скариди с лют чеснов сос и лайм. Брандът изненадва с интересни предложения като кокосово-цитрусово къри, свежи сокове, прекрасно допълващи азиатския вкус на храната, няколко вида азиатска бира и мочи топчета от сладолед, обвити в ориз и заляти с топинг от кокос, малина или печен сусам. Ако пък искате да се поглезите, можете да опитате омакасе – специалитетите на майстор-готвача с агнешко, риба тон или патешко.

В София
Wagamama отваря тази сряда в 12:00 и се намира на ул. Узунджовска 7-9.

Започват с опростена версия на менюто си тук в София, състояща се от двайсетина традиционни ястия от Япония, Виетнам, Тайланд и Корея, някои от които подходящи и за вегетарианци. Раменът отново е на почит, но тук ни запознават и с друго класическо японско ястие донбури – голяма купа с ориз на пара с пиле, телешко, скариди или тофу и микс от зеленчуци. В миналото то е било за леко похапване сред японското кралско съсловие, а днес спокойно можете да си го разделите с приятел, без въобще да останете гладни. Тайната за приготвяне на перфектното донбури е в специалният начин на мариноване на месото. Поднасят ви го неразбъркано като оставят на вас да смесите всички съставки за постигане на най-добрия вкус. Върви прекрасно с гьоза – дъмплинги, традиционно идващи от Китай, но разпространени в цяла източна Азия. Можете да избирате между пържени с патешко или скариди или сготвени на пара със зеленчуци, пиле или свинско.