Примерът на Япония – цял град на слънчева енергия

Япония вече може да се похвали с най-екологичния град в света – изцяло на соларна енергия. Всички къщи във Fujisawa използват слънчева енергия, потреблението на вода е намалено с 30%, а вместо обществен транспорт се използват електрически велосипеди.

Проектът за превръщането на Fujisawa в първия изцяло соларен град е реализан чрез партньорство между Panasonic Corporation и местните власти.

Неотдавна се състоя церемонията по официалното откриване на “умния” град. Fujisawa Square SST е архитектурен комплекс, който се намира на централния площад на града. Оттам се управляват всички обекти от инфраструктурата на града. Във Fujisawa вече се появиха първите жители, а градът е разчетен за 3000 човека и 1000 домакинства.

Повече от 30% от електричеството се произвежда от алтернативни възобновяеми източници, на първо място – за сметка на слънчевите батерии. Това намалява въглеродните емисии със 70%. Консумацията на вода също е намалена с 30%.

Във Fujisawa няма бензиностанции, но има развита мрежа от станции за зареждане на електрически автомобили. За тези, които не разполагат с личен транспорт, електрическите превозни средства са достъпни под наем – автомобили, скутери, велосипеди и друг екологично чист транспорт.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: