ЕС заделя въздушно пространство за дронове

Обезопасените коридори U-space ще влязат в сила през 2019 година

Европейският съюз планира да задели през 2019 г. въздушно пространство U-space за безпилотни летателни апарати (дронове), съобщиха официално от Брюксел.

Броят на дроновете, използвани от обикновени потребители, нараства бързо и е разбираемо, че различни държави искат да регулират по някакъв начин този сегмент от пазара.


Тази седмица Европейската комисия разкри плановете си в областта на дроновете. Предвижда се към 2019 г. в рамките на ЕС да влязат в сила общовалидни норми, които регулират използването на дронове. В момента всяка страна в ЕС има свои правила.

ЕС възнамерява да обособи въздушно пространство за дронове U-space на височина до 150 метра. Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) вече работи с правителствата на страните членки и бизнеса по разработката на съответните норми за регулиране на полетите в U-space.

Към 2019 г. трябва да заработят система за регистрация на дронове и оператори и система за идентификация, а също така да бъдат въведени геозони. EASA смята, че пространството U-space трябва да бъде обезопасено и контролирано автоматично.

Източник: technews.bg

 

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: