Пет разрушителни тенденции, които ще ни накарат да се замислим

Сътресенията са почти винаги непредсказуеми; въпреки всичко, ако можехме да ги предвидим, нямаше да са толкова разрушителни. Понякога обаче е възможно да усетим посоката на промяна и да бъдем сигурни, че предстои нещо голямо. Ето и пет „game-changers”, които ще са от значение за бъдещето.

 

1. Ще има много нови видове енергия. Ако направим едно сравнение, ще разберем, че от гледна точка на Енергийната, Индустриалната революция е направо скучна. Какво имаме: петрол, вода, въглища, газ; а в последните етапи идва и ядреното гориво. Всъщност, тези 5 ресурса все още съставляват около 80 процента от световното потребление. Бъдещето обаче ще бъде значително по-интересно. Възходът на енергията от вятър, слънчевата енергия и други възобновяеми източници са добре познати; те сега съставляват над 10 процента от потреблението на енергията в САЩ и почти 30 процента в Германия. За по-малко от десетилетие слънчевата енергия ще се конкурира с конвенционалните горива, заемайки почти половината от глобалното потребление, отчитано сега.

Но това е само началото – много повече видове енергия ще навлизат. Като горивните клетки, водорода, ядреното делене, синтезът и кой знае какво друго. Две неща, на които трябва да обърнeте внимание. Първо, всички те се възприемат като по-чиста енергия и имат по-ниски емисии на парникови газове в сравнение с изкопаемите горива. На второ място, достъпът до тях зависи много повече от човешкия капитал, отколкото от особеностите на географията. Глобалната енергийна политика ще бъде много, много различна - и не е задължително да е по-добра. Погледнете какво се случва във Венецуела, чиито проблеми в управлението са породени от ниските цени на петрола.

2. Ще има много нови енергийни играчи. Разбира се, все още има големи компании за нефт и газ, и разбира се, ОПЕК картелът все още има голямо влияние. Традиционните комунални услуги все още са важни, ако искаме да имаме светлина и топлина. Но тенденциите са в посока минимализация или поне фрагментация. През 2005 г. според IHS-Herold е имало 26 нефтени и газови компании, които се търгували публично в САЩ с повече от 1 млрд. долара приходи; десетилетие по-късно имаме почти двойно - 43. По-малките играчи в САЩ са променили и динамиката на световния пазар. Микро-мрежите и при електричеството, произведено от хората под формата на слънчеви панели и друго децентрализирано генериране на енергия, стават все по-често срещани - и ще нарастват още повече, тъй като цените падат, а начините за съхранение се подобряват. И накрая, така наречено "дялово финансиране" - нараства до 200 милиарда долара в енергийния сектор през последните 5 години само от навлизането на частни капитали. Изясняването на последиците от всичко това е трудно. Например, може да звучи разумно да има повече слънчеви панели по къщите, но ако тези нови производители не подкрепят електрическата мрежа, ще се окаже, че всъщност тежестта върху останалите нараства. Могат ли правителствата да отговорят на тези процеси с подходящата екологична и икономическа регулация?

3. Как ще се промени световното потребление на ресурси? Някои неща няма да се променят. Хората трябва да работят, да се разхождат, да ядат, да чистят, да раждат и отглеждат деца и в общи линии да се наслаждават на живота си. Всичко това отнема енергия, а също и други природни ресурси. Ще има ли достатъчно, за да можеш да се забавляваш? Планетата ни не става по-голяма. Вярно е. Но също е вярно, че начинът, по който използваме ресурсите може да стане по-добър – и ще стане.

Използването на анализи и на автоматизация може да помогне. Използването на прогнозни алгоритми ще помогнат на много производители да намалят консумацията на енергия. И докато изкопаемите горива от познатите находища свършват, е възможно да намерим някои нови на места, които преди са били скрити или икономически неизгодни, като шистовия газ, например. По-евтиното обезсоляване може да направи водата в океана използваема за пиене и напояване, както вече прави Израел, но в по-голям мащаб. Електрическите превозни средства все още са бутикови, но прогнозите за бъдещия им пазарен дял са значими. Тяхното качество и цена се подобряват и техният потенциал е огромен.

4. От линейно до хоризонтално и отвъд. Съвременният капитализъм, подобно на поточната линия се е развивал линейно – първо инвестиране в твърди активи, после се разгръща стъпка по стъпка към създаването на продукти и услуги. Този модел е все още е жизнен, дори доминиращ. Но може би, това което е по-интересно, е появата, при това с удивителна скорост и мащаб, на нови "хоризонтални" модели. Става въпрос за компании като Google и Amazon, които притежават твърди активи, но използват софтуер и ИТ, за да изместят традиционните индустрии и да прекъснат установените вериги. Нито една от тези компании не е близо до средната възраст, но те вече заемат пет места в Топ 10 на американските компании с най-голяма пазарна стойност. Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft се нареждат до Berkshire Hathaway, ExxonMobil, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase и Wells Fargo. А напоследък се появиха компании, които не са нито линейни, нито хоризонтални. Те използват платформи, като хоризонталните, но имат малко активи. По този начин най-големият доставчик на стаи в света не притежава хотели (Airbnb), а най-големият автосервиз не притежава кола (China’s Didi Chuxing). Какво следва? Нямаме идея за следващите, които ще променят играта, но се замислете колко бързо се ускорява промяната. Това е и страшно, и вълнуващо. С други думи е направо разрушително.

5. Тероризъм и кибер тероризъм. Изброените досега тенденции бяха интересни и в общи линии положителни. Но също има и някои направо страховити – смъртните случаи в резултат на тероризъм са се увеличили неимоверно от 9/11 насам, а потенциалът за наистина опустошителни кибератаки е огромен. Да се надяваме, че умните хора с будно съзнание ще останат такива и дори ще разгадаят как да ги предотвратят. Но е факт, че наблюдаваме възхода на измамни държави, основани на псевдо ценности и откровен терор.

В такъв момент е трудно да решиш дали чашата е наполовина празна, или наполовина пълна. От една страна, световната средна класа се разраства бързо, носейки ново усещане за възможности за милиарди. От друга страна, много от онези, които са близо до статута на средната класа, се чувстват уязвими. Когато загубят работа, например, много от тях са принудени да се принизят и да приемат по-нископлатена работа. Хората обичат споделянето на коли; таксиметрови шофьори, обаче го мразят. В Ню Йорк, например, шофьорите на такси трябва да си купят специален медальон, за да получат правото да управляват жълто такси. През март 2014 година цената на медальона надвишава 1 милион долара; 3 години по-късно е едва 241 000 долара. Много трудолюбиви шофьори на таксита, които са спестявали в продължение на години, за да си вземат медальон, са шокирани от неговата девалвация, провокирана от възхода на услугите за споделяне на коли.

Тепърва ще наблюдаваме още значими промени, провокирани от новите бизнес модели и от „глобализацията и автоматизацията, които поляризират пазара на труда”.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: