Как да получим мечтаната работа

Прекалено много хора правят кариерна грешка, която оставя тяхната мечтана работа да им се изплъзне. Вече не е важно мениджърът ти да се интересува от твоите качества – напротив, за да прогресираш в работата си, ти трябва да го накараш да ги забележи.

Този принцип идва от Александра Кавулакос и Кейтрин Миншеу, съавтори на книгата "Новите правила на работа". Книгата представя пай-важните уроци, които тези дами са научили по време на управлението си като директори в сайта за кариерно развитие The Muse.

 

За съжаление, прекалено много хора просто чакат миниджърът им да им предложи повишение и така попадат в ситуация, в която просто си буксуват на едно място. 

Авторките предлагат едно простичка стратегия, с която да сте сигурни, че няма да паднете в този капан: не спирайте да търсите свободни места за позициите, които бихте се радвали да имате в бъдеще. Фокусирайте се специално върху описанието на необходимите качества и още по-конкретно върху тези, които се изискват за работата, а вие осъзнавате, че не ги притежавате. 

По този начин ще успеете да си набележите конретните проблемни области, които биха могли да спрат прогреса ви в бъдеще и заради това да не достигнете до следващия етап в кариерата ви.

Забележете, че тази стратегия е полезна, дори ако сте доволни от позицията, която заемате в момента. Рано или късно всички искат повишение или поне ново предизвикателство, дори и да е в същата компания.

Авторките пишат: "Професионалистите, които се развиват, не чакат с години преди да се замислят за следващата стъпка, а през цялото време държат траекторията на кариерното си развитие пред очите си".

Друга подбна стратегия, която авторките предлагат, е да преглеждате редовно профилите на контактите си в платформи като LinkedIn. Наглеждайте хората, които са на позиция, която бихте искали да имате и проверете какви умения и опит са описали те в профилите си.

Веднъж идентифицирали необходимите ви умения, можете да започнете работа по натрупването им било чрез курсове, конференции или доброволстване по нови проекти в компанията ви.

"Непрестанното търсене и ученето на нови неща, които ще ви трябват за в бъдеще, за да стигнете на следващото ниво е това, което отделя големите професионалисти от обикновенните", твърдят авторките. 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: