Българин разработи софтуер за неуязвимо на хакерски атаки е-гласоподаване

Българинът Виктор Байчев, който живее в Берлин, заедно с още шестима колеги на Берлинския .deMocracy Hackathon, е разработил мобилно приложение за електронно гласуване на базата на платформата за умни договори Еthereum. Целта е да се подобри сигурността й, тъй като основният проблем със системата за гласуване в момента е, че е много уязвима, защото всичко е на централни сървъри.

Той вижда решението в блокчейн технологията, където всяко движение и транзакция се записват и са непроменими. Българинът и интернационалният му екип концептуализират и програмират мобилно приложение. То може да бъде свалено от всеки и създава уникален tocken за всеки идентифициран потребител и гласа му. Самото идентифициране може да бъде различно според устройството, на което е свален софтуерът – например пръстов отпечатък за iPhone, обяснява Байчев.

 

Приложението има и втори интерфейс, с който могат да се преброяват гласове и да се вадят различни статистики, което би било удобство за ЦИК, казва Байчев.

Прототипът на иновативното решение в готов, следващата стъпка е да се тества. “Тестът трябва да е на малък мащаб – например на местни избори и гласуването да е на 100% през това приложение”, обяснява Байчев. Инвестицията в такъв тест обаче не е малка и тъй като софтуерът вече е написан, тя трябва да бъде в хардуер, допълва той.

“Ние обаче сме готови да предоставим цялото решение да се използва в България, стига да има интерес, всичко е с отворен код. Разбира се, това би изисквало ресурс за доразработка и внедряване”, категоричен е Байчев.

След като беше прието от 2019 г. да има и онлайн гласуване за евродепутати, в момента Държавната агенция “Електронно управление” се е заела с пускане на процедури за проучване и анализ на световните практики в електронното гласуване. Анализът, за който са отделено малко под 40 хил. лв. (с ДДС) трябва да приключи до средата на октомври, а в понеделник се оказа, че за изпълнението му са подали оферти две фирми. Едната компания, подала оферта -“Ню Ай”, е собственост на Лондонско дружество и сред клиентите ѝ са български общини, Министерски съвет и Световната Банка, пише “Дневник”. Другият кандидат да проучи добрите практики е фирмата “Билдинг пропъртис холд”, която ще разработва сайта на бълагрското председателство на Съвета на ЕС.

След проучването, втората фаза на проекта след 1 януари 2018 г. ще включва и експериментално дистанционно електронно гласуване.

Междувременно в медиите се появи грешно тълкуване на пуснатата от Агенцията за електронно управление поръчка, според което става дума за поръчка за разработка и внедряване на системата. В действителност на този етап става въпрос само за проучване и тестове, след които вероятно през пролетта следващата година, ще може да бъде отворена процедура за разработката на системата.

 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: