Подправките: защо някои го предпочитат люто

Да се класират най-лютивите подправки по света не е лесно. А и след един определен момент, сензорите ни не могат да направят разлика, ако вече сме дали на вкуса си прекалено много от дадено подлютено ястие. Как тогава да определиш коя пикантна подправка е по-пикантна?

И все пак един индийски ресторант е направил класификация, като е събрал над 1 милион различни видове от тях.  Класифицирали са и най-силно лютивите ястия. Сред тях без изненада е попаднало корейското “Смъртоносно бурито” - популярно по света с това, че трудно можеш да издържиш няколко хапки от него. Но има толкова много ястия, които попадат в същата категория. Само се огледайте наоколо. Не са една и две националните кухни, които предпочитат пикантните гозби.

 

Популярни са и в азиатската, в мексиканската кухня, също и в ориента.

Подправките вървят както с риба, така и с всеки друг вид месо. Слагат се на зеленчуци и сосове. И ако се чудите защо толкова много национални кухни се борят за титлата “шампион на пикантното ястие”, то е заради интереса към подобен тип изпитание на вкусовите рецептори. Все повече хората предизвикват себе си и като че ли мнозина предпочитат този тип храна.

Освен това много антрополози и хранителни историци се занимават с въпроса за пикантните подправки от известно време. Те са открили, че нации, където климатът е по-топъл, имат по-голяма търпимост към лютивите храни. Това вероятно има връзка и с факта, че някои подправки със силно пикантен вкус имат и антибактериално действие.

Прави впечатление, че на по-топлите места, където храната се разваля значително по-бързо, подправките от този тип намират широко потребление - каквито и изводи да си направим от този факт.

Но това съвсем не означава, че лютите ястия се сервират само в тропиците. Разпространението на пикантните подправки вече е толкова голямо, че трудно ще намерите кътче по света, където те да не присъстват в националната кухня, поне в някаква степен. Учените откриват, че все повече групи от населението “го предпочитат люто” и това води до промени и в ястията, които завладяват ресторантите и заведенията по света. Мода или не, пикантинте подправки са хит.