Къде непушачите имат повече платена отпуска, заради пропуснати почивки "за по цигара"

Забавните почивки по време на работа “за по цигара” допринасят много за по-добрата офисна атмосфера, но най-вече сред служителите-пушачи. В много компании непушачите обаче се оплакват, че работят повече спрямо колегите си, които губят време да излизат навън и завързват сладки приказки с други пушачи.

Редовните излизания “да запалим по една” имат своето влияние по отношение на сприятеляването и добрите отношения между колегите, но само между тези, които споделят същата страст. Останалите съвсем естествено негодуват.

 

Ето защо японската фирма Piala Inc е решила да оправи неравенството и е взела решение всички непушачи в компанията да получават допълнителна платена отпуска, заради това, че не прекъсват работния си процес за цигари и раздумки. Изчислението показало, че те наистина прекарват повече време в ефективна работа в офиса.

Недовоството в тази компания било силно преди да се вземе решението за повече отпуска. Непушачите засичали времето, в което колегите им липсват “за по цигара” - нямало го по цели 15 мин нееднократно през деня.

В компанията имали популярна практика. На входа била поставена кутия за предложения и там всеки можел да напише нещо, което смята за полезно по отношение на работния процес. Това и направили непушачите. Заляли ръководството с идеи как да бъдат компенсирани, заради повечето работа и в крайна сметка успели да си извоюват допълнителна отпуска. 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: