Истерията около новия дом на Amazon се засилва

Завесата бавно се вдига, но това съвсем не успокоява духовете, разбунени от надпреварата в САЩ, която гигантът Amazon предизвика като обяви съревнование между градовете, за да направи избор къде да разположи своето второ седалище.

Досега проектът беше известен като Amazon's HQ2 project или Проектът “Централа 2” на Amazon.

 

Американските градове се впуснаха в безпрецедентно наддаване, за да успеят да спечелят разпологането на тази Централа 2 и в крайна сметка вече има 20 селектирани кандидати от множество кандидатури. От тези 20 пък ще бъде избран победителят.

В разгара на тази истерия, управата на един от отпадналите градове направи разкритие. Кодовото име, което Amazon са дали на проекта всъщност не е “Централа 2”, а е Project Golden или “Златният проект”. Кой издаде тайната ли? Това е провинция Катауба в Северна Каролина, която безславно отпадна от наддаването.

Всъщност местният вестник The News & Observer пише, че в официалните документи и кореспонденция с кандидатстващите градове Amazon предпочита да нарича начинанието си “Златният проект”.

Явно Amazon наистина вижда своето Второ седалище като “златна” възможност и точно така я представя пред местните власти. В проекта се предвижда разкриването на 50 000 нови работни места, както и инвестиция от над 5 милиарда в местната икономика за период от 10 години.

И все пак има и някои негативи, ако се случи така, че гигантът се пренесе в някое по-малко градче. Специалистите смятат, че е възможно да бъде детонирана така наречената “бомба на просперитета” - бърза и рязка промяна в стандарта, която обаче обрича много хора и на бедност.

Въпреки това проучванията сред населението в кандидатстващите градове показва, че хората са много положително настроени към подобна инвестиция и приветстват идването на Amazon в техния район. 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: