Индустриите, върху които блокчейн ще повлияе
1. Банкиране и разплащания
Някои казват, че блокверигите ще направят за банкирането това, което интернет направи на медиите. Те могат да се използват за предоставяне на достъп до финансови услуги на милиарди хора по целия свят, включително и в страни от третия свят, които нямат достъп до традиционно банкиране. Технологии като Bitcoin позволяват на всеки да изпраща пари през границите почти мигновено и с много ниски такси.

Abra е стартъп, който работи върху услуга за преводи, базирана на биткойн. Много банки като „Barcleys“ също работят по приемането на блокчейн технологията, за да направят бизнес операциите си по-бързи, по-ефективни и по-сигурни. Банките вече инвестират все по-често в блокчейн стартиращи компании и проекти. IBM прогнозира, че 15% от банките ще използват блоквериги до края на 2017 г.

2. Киберсигурност
Макар че блокчейн-регистърът е публичен, данните в него се проверяват и криптират като се използва съвременна криптография. По този начин те са по-малко предразположени да бъдат компрометирани или променени без разрешение. Това премахва необходимостта от посредници, което го прави по-ефективен от
много остарели системи в кибернетичната сигурност.

3. Управление на веригата за доставки (Supply Chain Management) 
С технологията на блокверигите транзакциите могат да бъдат документирани в постоянен децентрализиран регистър и да бъдат наблюдавани сигурно и прозрачно. Това може значително да намали времевите закъснения и човешките грешки. Тя може да се използва също и за наблюдение на разходите, труда и дори на отпадъците и емисиите във всяка точка на веригата за доставки. Това има сериозни последици за разбирането и контрола на действителното въздействие на продуктите върху околната среда. Разпределеният регистър може да се използва и за проверка на автентичността или справедливите търговски практики на продуктите чрез проследяване на техния произход. Някои блокчейн стартиращи фирми, които работят в този сектор, са Provenance, Fluent (ребрандирана като Hijiro), SKUChain и Blockverify.

4. Прогнозиране
Блокверигите имат за цел да променят целия подход към научните изследвания, консултирането, анализа и прогнозирането. Онлайн платформи като Augur се стремят да създадат глобални пазари за децентрализирани прогнози. Тези технологии могат да се използват за поставяне и наблюдение на залози за всичко от спорта и акциите до изборите по децентрализиран начин.

5. Компютърни мрежи и „Интернет-на-нещата“
Samsung и IBM използват блокчейн технология за нова концепция, наречена ADEPT, която ще създаде децентрализирана мрежа от (IoT) устройства свързани с интернет. Работейки като публична счетоводна книга за голям брой устройства, това ще премахне необходимостта от централна точка, за да се справят с комуникациите между тях.
Устройствата ще могат да комуникират помежду си директно за актуализиране на софтуера, управление на програмни грешки и за наблюдение на използването на енергия.

6. Застраховане
Глобалният застрахователен пазар се основава на управление на доверието. Блокверигите са нов начин за управление на доверието и може да се използва за проверка на много видове данни в застрахователни договори, като например самоличността на осигуреното лице. Така наречените „оракули“ могат да се използват за интегриране на данни от реалния свят с интелигентните договори в блокверигите. Тази технология е много полезна за всеки вид застраховка, която се основава на данни от реалния свят, например застраховане на реколтата. æternity е блокчейн проект, който изгражда инструменти, които са полезни в застрахователната индустрия.

7. Транспорт и споделено пътуване
Блокверигите могат да се използват за създаване на децентрализирани версии на приложенията за споделяне на пътувания от тип точка-до-точка, което позволява както на собствениците на автомобили така и на потребителите да договарят условията по сигурен начин без посредничеството на трета страна. Стартъпи, работещи в тази област, включват Arcade City и La’Zooz.

Използването на вградени електронни портфейли може да позволи на собствениците на автомобили автоматично да плащат за паркиране, такси за магистрали и презареждане на своите електромобили с електричество. UBS, ZF и Innogy са някои от нововъзникващите фирми, разработващи електронни портфейли, базирани на блокчейн.

8. Съхранение на данни в облака
Съхранението на данни на централизиран сървър ги прави по същество уязвими от хакерска атака, загуба или човешка грешка. Използването на технологията блокчейн позволява съхранението в облака да бъде по-сигурно и стабилно срещу атаки. Storj е един пример за използване на блокчейн за съхранение на данни в децентрализирана мрежа от компютри в интернет.

9. Благотворителност
Обичайните оплаквания в сферата на благотворителността включват неефективност и корупция, които не позволяват на парите да достигат до онези, които трябва да ги получат. Използването на технологията блокчейн за проследяване на даренията може да ви позволи да сте сигурни, че парите ви ще финишират в правилните ръце.

Благотворителните организации базирани на Bitcoin, като BitGive Foundation, използват сигурността и прозрачността на блокчейн регистъра, позволяващ на дарителите да видят, че дарените средства са стигнали до крайната си цел.

10. Гласуване
Вероятно една от най-важните области на обществото, която блокчейн ще промени, е гласуването. Изборите през 2016 г. в САЩ не са първият път, когато някои партии бяха обвинени в манипулиране на резултатите.

Технологията блокчейн може да се използва за регистриране на гласоподавателите, за проверка на самоличността им и за електронно отчитане на гласовете, за да се гарантира, че се отчитат само законните гласове, а такива не се променят или премахват. Създаването на непроменим и публично видим регистър на отчетените гласове би било мащабна крачка към превръщането на изборите в по-справедливи и демократични. Democracy Earth и Follow My Vote са два стартъпа, които имат за цел да подобрят самата демокрация чрез създаване на блокчейн-базирани системи за гласуване за правителствата.

11. Правителство
Правителствените системи често са бавни, непрозрачни и склонни към корупция. Прилагането на блокчейн-базирани системи може значително да намали бюрокрацията и да повиши сигурността, ефективността и прозрачността на правителствените дейности. Дубай, например, се стреми да постави всичките си правителствени документи върху блоквериги до 2020г.

12. Обществени ползи 
Системата за обществени ползи е друг сектор, който страда от забавяне и бюрокрация. Технологията блокчейн може да помогне в оценката, проверката и разпределението на помощите или обезщетенията за безработица по много по-рационален и сигурен начин. GovCoin е компания базирана в Обединеното кралство, която помага на правителството да разпространява обществени ползи чрез блокверигите. Те също са добър претендент за прилагане на т.нар. основен доход. Circles е проект, който работи върху разработването на блокчейн-базирана технология за прилагане на „универсален основен доход“.

13. Здравеопазване
Друга индустрия, която разчита на много остарели системи и е узряла за промяна, е здравеопазването. Едно от предизвикателствата, пред които са изправени болниците, е липсата на сигурна платформа за съхраняване и споделяне на данни и те често са жертва на хакерство поради остарели инфраструктури. Технологията блокчейн може да позволи на болниците безопасно да съхраняват данни като медицински досиета и да ги споделят с оторизирани професионалисти или пациенти. Това може да подобри сигурността на данните и дори да помогне с точността и скоростта на диагностициране. Gem и Tierionса две стартиращи компании, които работят върху промяна на текущото здравеопазване.

14. Управление на енергията
Управлението на енергията отдавна е много централизирана индустрия.
Производителите и потребителите на енергия не могат да я купят директно един от друг и трябва да преминат през обществената мрежа или доверен частен посредник. TransactiveGrid е стартъп, използващ технологията Ethereum, която позволява на клиентите да купуват и продават енергия директно един от друг (peer-to-peer).

15. Онлайн музика
Няколко стартъпа се захващат с начини, по които музикантите да получават заплащане директно от феновете си, без нуждата да се отказват от голяма част от продажбите си в полза на онлайн платформи или звукозаписни компании. Умните договори („smart contracts“) могат да се използват за автоматично разрешаване на лицензионни проблеми, както и за по-добро каталогизиране на песните и техните създатели. Mycelia и Ujo Music са две начинаещи, които създават решения, базирани на блок-хау, в музикалната индустрия. 

по статия от https://knowhow.company/

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: