Заместник-министър Борисов: 18 %  е ръстът на оборота в услугите в ИКТ сектора за 2017 година

Оборотът в услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ в България се е увеличил с над 300% за последните 7 години, като през 2017 г. увеличението е с 18% на годишна база.Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри Cloud and Blockchain Forum 2018. Форумът събира доставчици на услуги, телеком оператори, бизнес и ИКТ специалисти, които ще обсъдят ключовите проблеми на пазара на облачните услуги и блокчейн технологиите.

 

Заместник-министър Борисов изтъкна, че секторът на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ в България отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната. „В него са заети над 50 хил. души, а броят им нараства с около 7% спрямо съответния период на предходната година“, подчерта той.

Икономическият заместник-министър посочи, че иновациите и степента на интеграция на дигиталните технологии в производствените процеси стават все по-определящи за конкурентоспособността на предприятията. Борисов допълни, че от изключителна важност е да се идентифицират всички връзки между дигиталната и традиционната индустрия, защото именно те са основата на дигиталната трансформация на икономиката и са ключов макроикономически фактор за по-бързото развитие и конкурентоспособност на страната ни. По думите му развитието и приложението на блокчейн и клауд технологиите в икономиката са един от примерите за това, които ще променят обществото. „Очаква се те да окажат въздействие върху цифровите услуги и да променят из основи бизнес моделите в широк кръг от области, като например здравеопазването, застраховането, финансите и други", завърши той.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: