САЩ прехвърлят бойци от Ислямска държава към родните им страни

Американските военни прехвърлят десетки заловени чуждестранни бойци от Сирия в техните родни държави, обявиха от департамента по отбраната. За целта са изпратени американски военни самолети.

Стотици други чуждестранни бойци обаче остават в ареститев Сирия.

Американската военна коалиция, която се бори с Ислямска държава, многократно е отказвала да коментира репатрирането на чуждестранни военни лица.

 

“Нищо повече не мога да ви кажа за усилията да ги върнем. Това е проблем на националните правителства ", заяви пред репортери заместник-командващия на съвместната оперативна група генерал-майор Феликс Гидни.

Много от държавите, които са получили обратно свои граждани, са избрали да мълчат за репатрираните. Все пак Пентагонът потвърди, че Република Македония е признала гражданството на група бойци.

"Днешният трансфер на чуждестранни терористи в тяхната страна на произход Македония, е важна стъпка в съвместните усилия за борба с глобалната заплаха от тероризъм", каза говорителят на Пентагона Ерик Пахън.

Американските военни твърдят, че сред задържаните чужди терористи, около 40 са от Русия, десетина са от Германия и подобен брой са от Франция.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: