Америка отново е първа икономика в света

САЩ се завърнаха на върха като най-конкурентната държава в света, 

за пръв път от 10 г насам. Индексът е изготвен от Световния икономически форум и в него американската икономика изпреварва Сингапур, ГерманияШвейцария и Япония, другите четири най-силни конкуренти. Положителните фактори, които дърпат страната напред са "жизнената" предприемаческа култура и "силния" пазар на труда, кактои стабилната финансова система. 

 

Световният икономически форум, същата организация, която провежда всеки януари среща на световните икономически лидерив Давос, основава класацията си на 140 показатели, като включва и политиките на дадена страна, които помагат за повишаване на производителността.

Тази година организацията промени методологията си, за да отчете по-добре бъдещата готовност за икономическа конкурентност, като например генерирането на идеи за предприемачество и броя на бизнесите, които вляят върху съществуващите пазари.

За последно САЩ оглавяваха списъка през 2008 г.

Организацията заяви, че е твърде рано да се каже как настоящата търговска политика на администрацията на "Тръмп" би повлияла върху класирането.

“Макар, че е рано данните да се променят в доклада, очакваме търговското напрежение с Китай и други търговски партньори да има отрицателно въздействие върху конкурентоспособността на САЩ в бъдеще", заяви Саадиа Закиди, управляващ директор на Световния икономически форум в имейл до медиите.

По думите му все пак отворените икономики са по-конкурентноспособни.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: