България се нарежда на 55-то място сред 132 държави по конкурентоспособност на талантите

Ерата на изкуствения интелект (AI) засилва дигиталното разделение, даващо на страните с високи доходи още по-голямо предимство в надпреварата за таланти. Това показват основните изводи от Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите (GTCI) за 2020 година, разработен от Adecco Group, един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD и Google.

 

Тази година GTCI изследва как развитието на изкуствения интелект не само променя естеството на работата, но и налага преоценка на практиките на работното място, корпоративните структури и иновативните екосистеми. Докато машините и алгоритмите продължават да поемат разнообразни задачи и отговорности, и почти всяка работна позиция се преосмисля, талантите стават все по-необходими не само за адаптирането, но и за извличането на стойност от тази трансформираща технология. AI технологиите биха могли да изиграят съществена роля и в решаването на привидно неразрешими глобални проблеми като бедност, ендемични заболявания, изменение на климата и тероризъм.

  • Изкуственият интелект (AI) променя как организациите възприемат, използват и се конкурират за таланти;

  • София е на 107-мо място сред 155-те града, включени в класацията.

„Технологиите допълват човешкия фактор в работния свят, а не го заменят. В Adecco Group виждаме, че AI вече разкрива огромни възможности, създавайки много нови работни места, включително такива, които все още не съществуват, и позволява на служителите да изпълняват по нов начин обикновени задачи и дейности. За да сме конкурентоспособни в тази бързо променяща се среда, новите умения и компетенции са жизненоважни. Това означава, че организациите и правителствата трябва да се съсредоточат върху повишаването на квалификацията и преквалификацията, за да помогнат на кадрите днес да се превърнат в служители, готови за възможностите, които бъдещето ще донесе.“, коментира Ален Дехаз, Главен изпълнителен директор на Adecco Group.

Докладът измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 71 индикатора. Анализът за 2020 г. обхваща 132 национални икономики и 155 града, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие.

Лидери в класацията за 2020 г. са Швейцария, САЩ и Сингапур. Най-високите позиции в GTCI продължават да бъдат заемани от страни с високи доходи, обяснимо с пряката зависимост между индекса и БВП на глава от населението. Европейските страни продължават да доминират, като заемат 17 от 25-те най-високи позиции. При градовете най-високо се нарежда Ню Йорк, следван от Лондон и Сингапур. От останалите градове в топ 10 влизат 3 американски града- Сан Франциско (4-то място), Бостън (5-то място) и Лос Анджелис (9-то място); два европейски града - Париж (7-мо място) и Мюнхен (10-то място) и два източноазиатски - Хонг Конг (6-то място) и Токио (8-мо място).

България е класирана на 55-то място, а София - на 107-мо.

Страната ни е класирана най-високо по показателите „Глобално знание“ и „Задържане на таланти“ и по-конкретно в подиндикатора „Начин на живот“. В същото време, най-голямото предизвикателство за страната ни остава възможността за привличане на таланти - родни и чуждестранни, въпреки че при него отчитаме и най-голямо подобрение спрямо миналата година. Най-слабото ни звено в него е индикаторът „Външна отвореност“.

България е разглеждана в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи. Страната ни е на 9-то място в групата на страните със среден към висок доход, което означава, че 75% от страните се класират по-ниско от нея. България изпреварва по конкурентоспособност всички съседни държави Румъния (64 позиция), Сърбия (58 позиция), Турция (78 позиция) Северна Македония (89 позиция), но не и Гърция (47 позиция).

„Бизнесът и правителството в България трябва да работят взаимно за създаването на стратегия за привличането на талантите. Така страната ще подобри конкурентоспособността си и стъпвайки на изкуствения интелект има шанс за по-бърз икономически ръст. Ние като световен лидер в областта на HR услугите, разполагаме с инструментите, GTCI е един от тях, и познанията, които да подпомогнем този процес.“, коментира Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция.

AI стратегиите се разработват във всички части на света, водени от двама играчи: САЩ, със своя подход за ненамеса в частни инициативи, и Китай, които са по-загрижени за начините, по които изкуственият интелект може да повлияе на съществуващите политически и икономически отношения. Европа заема по-предпазлива позиция с акцент върху защитата на гражданите, етиката и отговорното управление. Но AI стратегиите за таланти не са единствено въпрос на националните държави. Големи корпорации като Google, Amazon, Alibaba и Tencent създават собствени стратегии за таланти. В това число попадат и отделни градове/ райони, в които се тестват нови AI- базирани инструменти като лицево разпознаване и теленаблюдение, например.

Пълният доклад може да изтеглите от сайта на Adecco България – https://bit.ly/3aJ1Wqc

 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: