АДРЕС: 90 000 евро е средната цена на сделките за жилища в София
Средната продажна цена на жилищата в София за периода на извънредното положение е 90 000 евро. Това сочи статистиката на АДРЕС недвижими имоти за времето от 13 март до 13 май. По данни на компанията, 10% е отстъпката, която най-често е била договаряна при реализацията на сделките.

„Малко над 35% от покупките за периода на извънредното положение са реализирани с до 10% по-ниска от офертната цена. Основен катализатор на това са купувачите, които в момента са по-адаптивни от продавачите. Те проактивно търсят начин да сключат сделка, докато немалък дял от продавачите оттеглят офертите си в очакване старите ценови нива да се завърнат. Това обаче най-вероятно няма да се случи. Не знаем какво да очакваме след 6 месеца, затова хората, които искат да продават, могат да загубят от отлагането”, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

 

  • 35% от покупките между 13 март и 13 май са реализирани с 10% отстъпка

  • Клиентите на зряла възраст изместиха милениълите от фокуса на пазара

  • Отчита се 50% отлив на купувачи, започва постепенна адаптация към новите условия

По думите ѝ, спадът в цените е неминуем, но колко и кога ще се разгърне той на този етап не може да се прогнозира.

„Прогнозите за спад на цените се движат в много големи амплитуди. Това се дължи на факта, че поведението на участниците се напасва бавно във времето, наблюдава се изчакване и „опипване на почвата”. Но понижението в цените ще бъде факт – за периода на извънредно положение отливът на купувачите е с 50%”, казва още Тенекеджиева.

Според нея, предстои период на плавно възстановяване на активността. Сделки в краткосрочен план ще има, като те ще се сключват главно между инициативните купувачи и по-гъвкавите продавачи. Банките също са фактор на пазара, който допълнително ще подпомогне адаптацията на участниците.

„Макар и по-консервативни, банките продължават да кредитират покупката на жилище. Може да се каже, че отпускането на заеми за бизнес имоти се затрудни, но хората, които искат да се сдобият с жилищен имот, могат да разчитат на финансовите институции. При отпускането на кредит значение имат основно секторът, в който работи купувачът, както и качеството на имота”, обяснява Тенекеджиева.

В брой са платени 34% от сделките за периода, а с кредит между 80% и 100% стойността на имота - 11%. 20% от клиентите на АДРЕС са използвали банково финансиране за между 50% и 80% от сумата.

Спекулантите по всяка вероятност ще се завърнат на пазара, посочват още от АДРЕС. Купувачите, които се стремят да извлекат полза от настоящата ситуация, са главно във високия ценови сегмент. Те знаят, че продавачите на скъпи имоти обикновено имат собствен бизнес, за който има голяма вероятност в момента да е в затруднено положение. Затова и тези хора са по-склонни да се освободят от имота си и да пристъпят към активна продажба, при това с компромис в цената.

Промени се наблюдават и в профила на клиентите. Хората над 50-годишна възраст изместиха купувачите на първо жилище от позицията на най-активни клиенти.

„Голяма част от младите семейства или т.нар. милениъли търсят собствен имот за живеене, но повечето от тях не разполагат със сериозни спестявания. Затова заемат изчаквателна позиция, докато добият повече яснота за професионалното си бъдеще и финансовата си устойчивост. В същото време, хората над 50 години вече са преживели обезценяване на парите и разбират, че всяка финансова криза води до подобни последствия. Затова те бързат да вложат парите си в имот”, казва Гергана Тенекеджиева.

По данни на АДРЕС по-зрелите купувачи през 2019 г. са били сравнително пасивни на пазара и са търсели основно жилища за децата си. Докато в момента те инвестират свободните си средства, без да отделят внимание на предназначението на покупката, следейки единствено имотът да бъде с високо качество.

Предпочитаните локации остават без съществени промени. Клиентите се интересуват от старата част на София, центъра, южните райони, Младост, Овча купел.

Въпреки промените, двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани от купувачите – те представляват съответно 30% и 25% от всички покупки. Едностайните жилища заемат дял от 10%, а многостайните – 8.5%. Сериозен интерес през периода са представлявали гаражите. Сделките за тях формират 15% от всички покупко-продажби между 13 март и 13 май.

От компанията посочват, че извънредното положение дава своето отражение и на пазара на наеми. В резултат от освобождаването на жилища от студенти, хора, завърнали се по родните си места и имоти, отдавани чрез Airbnb, броят на наемодателите расте. Ведно с отлива на наематели, това провокира спад на офертните цени с около 10%, но само за малка част от обявите.

„През последните няколко години бюджетът на наемателите не се е променил, а наемните цени, в резултат от активното търсене, растяха. Сега, ножицата между двете страни се отваря още повече. За да отговорят на променящата се ситуация и да поддържат заетост в имотите си, собствениците трябва да бъдат по-адаптивни и гъвкави“, пояснява Тенекеджиева.

В сегмента на новите жилища се наблюдава умерена активност. Новото строителство привлича клиенти със спестявания, които се възползват от възможностите за гъвкаво плащане на вноските, допълват от компанията. Започналите проекти продължават да се изпълняват, но дали и как ще стартират нови, все още е рано да се прогнозира.

 

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: