Проучване: Колко страшно е 5G за българските интернет потребители?
Neticle изследва тема, която разпали страстите, във време, когато обстоятелствата и без това са много различни от обичайните.

Една от най-противоречивите теми през последните месеци беше разполагането на 5G мрежи в цяла Европа. Това важи особено за България, където миналия ноември бе обявено, че мобилната мрежа от пето поколение ще бъде налична в страната до средата на 2020 г. Това обаче не се осъществи: според доклад на Европейската комисия през юни България все още не е приключила необходимите оферти и всъщност по индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) е на последно място сред държавите-членки на ЕС.

Но как всичко това се отрази в онлайн пресата и социалните медии през последните няколко месеца? Анализаторът на онлайн медии и текстове Neticle направи проучване  за b2b Media на процеса, събирайки споменавания на термина 5G в българското интернет пространство за периода от април до средата на юли.

Технологията 5G се споменава над 15 000 пъти през този период. 47% от споменаванията идват от статии във вестници, от които 8% са дори на първа страница. Важни са и коментарите, получени под тях, както и споменаванията във Facebook и Twitter - 5G беше е най-често дискутирана в социалните медии именно на тези две платформи.
Онлайн пресата беше по-важна сцена за споменаването на 5G от социалните медии

Проучване: Колко страшно е 5G за българските интернет потребители?
За 5G се говори много повече през пролетните месеци, отколкото през летните юни-юли, като пикът на дебатите пада около 8 април. Това се дължи донякъде и на факта, че кметът на Русе Пенчо Милков публикува във Facebook свое официално запитване към директорите на трите мобилни оператора, като се аргументира, че темата за изграждането на 5G мрежата е важна за мнозина и затова очаква да получи от телекомите в най-кратки срокове информация за налична 5G мрежа в региона и инвестиционните им намерения.

В писмото той ги призовава не само да обяснят плановете си в това отношение, но и да информират обществеността. Този пост събира много коментари, харесвания и споделяния, така че бележи пиковия момент във взаимодействието за най-интензивния 3.5-месечен период по темата.
Кметът на Русе одбуди страстите през април (брой споменавания)

Проучване: Колко страшно е 5G за българските интернет потребители?

Всичко това се отразява и на настроението онлайн: мненията са силно отрицателни през април и май. Вторият най-негативен ден обаче е на 6 юни: на този ден са публикувани много статии, отразяващи протестите на 30 души в Русе срещу разгръщането на 5G мрежата (напр. Dunavmost, Fakti). Те искат 5G мрежата да не бъде инсталирана по никакъв начин, докато не се докаже научно, че развитието й няма да носи неблагоприятни ефекти.

Съдържанието, свързано с 5G, беше доминирано от негативни мнения

Проучване: Колко страшно е 5G за българските интернет потребители?

Положението се подобрява през юли, но дори и тогава не можем да говорим за реален положителен обрат. Понижението в негативизма се дължи и на факта, че броят на ежедневните споменавания като цяло е намалял. В постовете и коментарите в изследвания период доминиращата емоция е страхът, последван от уважение, но страхът се среща три пъти по-често.

Любителите на технологиите са с по-положителни нагласи по темата

Ключовите технически термини в споменаванията, свързани с 5G, включват думи като мрежа, чип, оператор, смартфон. Въпреки че в почти всички теми отрицателните споменавания са били повече от положителните, при последната ключова дума имаме изключение.

Проучване: Колко страшно е 5G за българските интернет потребители?

Причината за това е, че много от публикациите са свързани с новите модели мобилни телефони, които са 5G-съвместими. Най-споменавани от тези марки са Samsung Galaxy и Huawei, а също и чипът Qualcomm Snapdragon, който позволява свързването. Например, новините за излизането на LG Velvet допринасят съществено за покачването на споменатите цифри за 23-ти Април.

Проучване: Колко страшно е 5G за българските интернет потребители?

Коронавирус и 5G

Сред ключовите теми терминът „вирус“ е на осмо място, с огромен отрицателен заряд в мненията. Това е сигурен показател, че в българското интернет пространство се появяват също преплетени конспиративните теории за разпространението на коронавируса и разгръщането на 5G мрежата.

Въпреки, че голяма част от споменаванията са направени със саркастичен тон, все още мнозина коментират, че точните ефекти на 5G не са известни и това служи като причина за безпокойство. Изводите в изследването сочат, че българската общественост е разделена по въпроса, но въвеждането на 5G все още предстои, така че се очаква емоциите да разгорещят отново, въпреки, че в момента се забелязва известно успокоение.

Интелигентният анализатор на медии и текстове на Neticle търси в интернет (в статии, във форуми, в споменавания в социални медии и в публикации), за да събере публични споменавания на една компания, марка, продукт или тема и след това анализира резултатите с почти човешка точност, използвайки алгоритъма си. Стартирана през 2012 г., компанията вече присъства на пазара в 12 страни и в допълнение към инструмента за анализ на медиите има продукт за редактиране на въпросник и два собствени API.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: