Финландска парламентариска спечели по всички обвинения в процес за свобода на словото
Бившата финландска министърка на вътрешните работи г-жа Пайви Расенен спечели срещу трите наказателни обвинения за споделяне на нейните християнски убеждения, вкл. и в Туитър.
Отхвърлени са всички обвинения срещу нея и епископ Похйола.

​Финландският съд потвърди правото на свобода на словото, като отхвърли всички обвинения срещу финландската депутатка Пяйви Рясенен и епископ Юхана Похйола. В единодушно решение съдът заключи, че „не е задача на окръжния съд да тълкува библейски понятия“. Прокуратурата е осъдена да заплати над 60 000 евро съдебни разноски и има седем дни да обжалва решението.

Бившият министър на вътрешните работи беше обвинен в „реч на омразата“ за споделяне на възгледите си, основани на вярата за брака и сексуалната етика, в туит през 2019 г., в радиодебат през 2019 г. и в памфлет от 2004 г. Епископът е изправен пред обвинения за публикуване на брошура на Пайви Расанен, предназначена за неговата конгрегация, преди повече от 17 години. Техният случай привлече вниманието на световните медии тази година, тъй като експерти по правата на човека изразиха загриженост относно заплахата, която този случай представлява за свободата на словото във Финландия.

„Толкова съм благодарна, че съдът призна заплахата за свободата на словото и се произнесе в наша полза. Усещам, че тежестта е свалена от раменете ми, след като бях оправдана. Въпреки че съм благодарна, че имах този шанс да отстоявам свободата на словото, се надявам, че това решение ще помогне други да не бъдат подложени на това изпитание“, каза Пайви Расанен след победата си.
Picture

Християнски учения на изпитание

Високопрофилният процес получи значително внимание, особено след като обвинението атакува основните християнски учения и кръстосано разпитва епископа и Расанен относно тяхната теология в съда. Прокурорът започна първия ден от процеса с аргумента, че делото не е свързано с вярвания или Библията.

След това тя продължи да цитира стихове от Стария завет от Библията и да критикува фразата „обичай грешника, мрази греха“. В заключителната си реч обвинението твърди, че използването на думата „грях“ може да бъде „вредно“ и призова за тежки глоби в случай на осъдителна присъда.

Свободата на словото надделя
Според правозащитната организация ADF International, участвали в защитата на Расанен, признаването й за виновна би навредило значително на свободата на словото във Финландия.

„Приветстваме решението на окръжния съд в Хелзинки. Това е важно решение, което защитава основното право на свобода на словото във Финландия. В свободното общество всеки трябва да има право да споделя своите вярвания без страх от цензура. Това е основата на всяко свободно и демократично общество. Криминализирането на речта чрез така наречените закони за „словото на омраза“ затваря важни обществени дебати и представлява сериозна заплаха за нашите демокрации“, сподели адв. Колеман от ADF, автор на книгата „Цензурирани: Как европейските закони за реч на омразата застрашават свободата на словото“.

Съдът призна, че макар някои да могат да възразят срещу изявленията на Расанен, „трябва да има основна социална причина за намеса и ограничаване на свободата на изразяване“. Съдът заключи, че няма такова основание. Според ADF споделеното от Расанен е израз на християнското учение.

Международна подкрепа за свободата на словото

И в двата дни на процеса, на 24 януари и 14 февруари, тълпи се събраха пред сградата на съда в Хелзинки, за да изразят подкрепата си за парламентаристката и епископа. В Унгария над 3000 души се събраха пред финландското посолство в Будапеща, за да демонстрират срещу обвиненията, преди да бъдат изслушани заключителните думи.

Расанен също е получила писма за подкрепа от много деноминации, включително Международния лутерански съвет с епископи и председатели на синоди от цял ​​свят, Европейския евангелски алианс, католическите и петдесятните църкви в Литва, представители на евангелската, католическата, баптистката, петдесятната, Реформирани и унитарни църкви в Румъния, както и Евангелската църква на Македония, християнски неправителствени организации в Латвия и други лица.

Няколко американски сенатори написаха писмо, адресирано до Рашад Хюсеин, върховен посланик на САЩ за международна религиозна свобода, в което изразяват своята загриженост относно „тревожното“ съдебно преследване на Рясенен: „Ние сме силно загрижени, че използването на финландския закон за речта на омразата е равносилно на светски закон за богохулство. Това би могло да отвори вратата за съдебно преследване на други благочестиви християни, мюсюлмани, евреи и привърженици на други религии за публично изказване на религиозните си вярвания“, се казва в писмото.
През януари депутатите от Обединеното кралство внесоха предложение в парламента, като изтъкнаха противоречивото съдебно преследване и изразиха опасения относно „потенциалните последици от този случай за други страни“.

Съдебен процес за туитър публикация
Полицейските разследвания срещу Расанен започнаха през юни 2019 г. Като активен член на финландската лутеранска църква, тя се обърна към ръководството на църквата си в Twitter и постави под въпрос официалното спонсорство на ЛГБТ събитието „Прайд 2019“, придружено от изображение на библейски стихове от Новозаветната книга на Римляни. След този туит започнаха по-нататъшни разследвания срещу Расанен, връщайки се към църковен памфлет, написан от нея преди почти 20 години.

През последните две години Расанен присъства на няколко дълги полицейски разпити относно нейните християнски вярвания – включително често е питана от полицията да обясни разбирането си за Библията.

През април 2021 г. главният прокурор на Финландия повдигна три наказателни обвинения срещу Расанен. Две от трите обвинения, пред които тя е била изправена, са дошли, след като полицията е дала убедителни препоръки да не продължава наказателното преследване. Изявленията на Расанен не нарушават политиките на Twitter или националния оператор, поради което те остават свободно достъпни в техните платформи. Окръжният съд в Хелзинки оправда Расанен по всички обвинения.

Расенен е член на финландския парламент от 1995 г. От 2004-2015 г. е председател на Християндемократите, а от 2011-2015 г. е министър на вътрешните работи. През това време тя е отговаряла за църковните въпроси във Финландия.
Източник: https://adfinternational.org/free-speech-victory-finnish-mp-wins-trial-over-bible-tweet/
Превод от английски език и редакция: Асоциация Общество и Ценности
Снимки: ADF International

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: