Servier в сътрудничество с "Май месец за измерване на кръвното" стартира кампанията #ЗащотоАзТакаКазвам, #ИзмериСиКръвното
Servier стартира, в сътрудничество с инициативата за скрининг

„Май месец за измерване на кръвното“, четвъртото издание на #ЗащотоАзТакаКазвам, #ИзмериСиКръвното, публична кампания за повишаване на осведомеността относно важността на измерването на кръвното налягане

. Хипертонията е водещата причина за смъртност и лежи в основата на над 10 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб.

. Само един от двама души с високо кръвно налягане е наясно, че има такова, което прави редовните проверки на кръвното налягане жизнено важни.

. Пандемията от Covid-19 засегна достъпа до лекари и забави диагностицирането на хипертонията.

. Кампания, разработена с пациенти чрез пациентската асоциация Global Heart Hub.

Париж, Франция, 29 април 2022 г. – На 1 май Servier, френска фармацевтична група, в сътрудничество с „Май месец за измерване на кръвното“, кампания за скрининг, ще стартира #ЗащотоАзТакаКазвам за четвърта поредна година. Целта на тази световна кампания е да повиши осведомеността на обществеността относно важността на измерването на кръвното налягане. Тази година посланието е още по-важно, тъй като през последните 2 пандемични години достъпът до лекари беше по-труден за пациентите и съответно диагностицирането на хипертонията изостана.

Очаква се през 2025 г. приблизително 29,2% от възрастното население да страда от това състояние, което отговаря на 1,56 милиарда души. (Източник: Lancet)

За поредна година Сервие България си партнира с Българската Лига по Хипертония, която вижда огромната нужда от поставянето на проблема лош контрол на хипертонията като национален здравен приоритет.
 
С приблизително 1,3 милиарда болни в световен мащаб, хипертонията е водещата причина за смърт.

Oчаква се тази цифра да се повиши. Освен това хипертонията е водещият рисков фактор за инфаркти и инсулт. Други усложнения при хипертония включват сърдечна недостатъчност, периферна съдова болест, бъбречна недостатъчност, сериозно очно заболяване, когнитивно увреждане.

Хипертонията е известна като „тихият убиец“, защото макар често да няма признаци или симптоми, тя може да доведе до сериозно сърдечно-съдово заболяване. Измерването на кръвното налягане е единственият начин да разберете дали кръвното ви налягане е твърде високо.  

#ЗащотоАзТакаКазвам“, световна кампания за повишаване на осведомеността, която да подтикне хората да проверят кръвното си налягане.

Стартирала в световен мащаб, четвъртата международна кампания за повишаване на осведомеността #ЗащотоАзТакаКазвам цели да пренасочи общественото внимание, като насърчи младежите да мотивират своите родители и близки да проверяват кръвното си налягане. Кампанията ще бъде споделяна във Facebook, YouTube през целия месец май, както и в следващите месеци в сътрудничество с инициативата за скрининг „Май месец за измерване на кръвното“.

Давид Педлабат-Лартиго, директор на портфолиото за хипертония в Servier: „Пандемията имаше огромно въздействие върху всички по света и знаем, че диагностицирането на хипертонията беше забавено заради трудния достъп до лекари. Ето защо Servier продължава да се ангажира повече от всякога с борбата срещу хипертонията в партньорство със здравни специалисти, като гарантира ранно диагностициране, тъй като е изключително важно пациентите да бъдат защитени от тежките последици от хипертонията възможно най-отрано.“

Изграждане на кампанията заедно с пациентите

УЕБСАЙТ ЗА ПАЦИЕНТИ
 
www.moetokravno.bg е уебсайт, създаден за пациенти, страдащи от хронични заболявания. Разработен е, за да им помогне да разберат по-добре своето състояние(я) и така да спазват по-добре лечението си.

Кампанията през 2021 г. включва редица подобрения, тъй като е изградена в тясно сътрудничество с пациентската организация Global Heart Hub. Това съвместно усилие се оказа изключително успешно, като генерира повишено ниво на ангажираност в социалните медии, със 152 милиона гледания за #ИзмериСиКръвното и 33 милиона гледания за #ВземиСиЛекарството.
 
Разработена за втора година съвместно с Global Heart Hub, кампанията за 2022 г. включва нови послания и визуализации, които са разработени с подкрепата на пациентите.
 
Бертран Рено, Главен директор „Пациенти“ в Servier Group: „Късната диагноза е голямо предизвикателство при хипертонията, а всъщност е много лесно човек да си измери кръвното налягане. Ранното откриване е от ключово значение за предотвратяването на усложнения и с пациентите трябва да развием придържане към тези превантивни мерки. Разработено съвместно с Global Heart Hub, Алианса на организациите на пациенти със сърдечни заболявания, изданието на кампанията #ЗащотоАзТакаКазвам за 2022 г. е перфектен пример за нашия ангажимент да работим с пациентите.“
 
Servier в сътрудничество с "Май месец за измерване на кръвното" стартира кампанията #ЗащотоАзТакаКазвам, #ИзмериСиКръвното

От професор Нийл Поултър като ръководител на инициативата „Май месец за измерване на кръвното“:

„Въпреки ужасите на пандемията от COVID-19 успяхме да прегледаме приблизително 650 000 възрастни от 54 държави по време на кампанията MMM през 2021 г. През 2022 г. се радваме да съобщим, че MMM ще се завърне, надяваме се с пълна сила, за да продължи да повишава осведомеността за повишеното кръвно налягане по свят. Отново сме много доволни, че можем да си сътрудничим с кампанията #ЗащотоАзТакаКазвам, която толкова добре допълва дейностите на МММ. Нека се надяваме, че заедно отново можем да окажем голямо влияние върху огромния брой пагубни неблагоприятни ефекти, до които води повишеното кръвно налягане.“
 
Чрез измерване на кръвното си налягане възрастните хора могат по-добре да го държат под контрол и по този начин да намалят риска от сърдечно-съдови събития. Целта на тази нова кампания е да отново да привлече вниманието към това заболяване, тъй като разговорът с хората около вас – приятели или семейство – за хипертонията може да доведе до значителна разлика в справянето с болестта.
 
Още информация на адрес www.moetokravno.bg