Лято, разширени вени и венотоници
Целогодишна грижа и много движение през лятото препоръчват специалистите
 
Лятото ни предоставя слънчеви моменти, повече време за забавление и пълноценна почивка. Но благословеният сезон не е непременно благословен за здравето на краката. Зависи как се грижим за тях целогодишно. За голямо ваканционно съжаление именно в топлите месеци се обострят симптомите на разширените вени: най-често срещаните са тежест, напрежение в крайниците, болка, крампи, сърбеж, отоци, поява на различни по размер разширени вени, промени в оцветяването на кожата, а в крайния стадий – незаздравяващи рани.
 
Заболяване, а не козметичен проблем
Некрасивите разширени вени не са просто козметичен проблем, а едно от най-разпространените заболявания на съвременната цивилизация – хроничната венозна болест (ХВБ). Жените страдат по-често от него, а с напредването на възрастта болестта може да прогресира. Наследствеността играе роля, но факторите на средата са не по-малко важни и затова разширените вени вече засягат по-млади хора – бременни или хора в активна възраст.

Тенденцията се дължи на масовото обездвижване, наднорменото тегло, продължителното стоене в право или в седнало положение. Основна причина за развитието на клиничната картина са измененията в клапите и възпалителният процес във венозната стена, водещи до разширяване на вените, повишаване на венозното налягане и развитие на типичната клинична картина – различни по степен разширени вени, кафяво оцветяване на кожата, а в по-напредналиите стадии и поява на незаздравяващи рани по подбедриците. Като всяко хронично заболяване и ХВБ изисква адекватно лечение и целогодишна грижа, защото в противен случай може да доведе до редица усложнения, нарушаване на качеството на живот и дори инвалидизиране, предупреждават специалистите.
 
Когато живакът върви нагоре
Но да се върнем към летните си планове. Високите температури в най-слънчевите месеци причиняват нарастване на диаметъра на разширените вени, което от своя страна води до венозен застой. Ако не приемаме достатъчно вода и не се движим достатъчно, нещата стават още по-драматични. Взети в своята съвкупност, тези фактори влошават симптомите на заболяването и могат да доведат до усложнения – тромбофлебит и дълбока венозна тромбоза.

А противодействието е комплексно и включва продължителни и интензивни разходки, занимания със спорт, плуване, хладен душ на краката и повдигането им при почивка. Правилната хидратация, лекият хранителен режим и намаляването на наднорменото тегло също помагат – и са напълно постижими в горещите дни.
 
Венотониците действат благотворно
В различните стадии на хроничната венозна болест лечението включва най-различни лечебни подходи, които могат да се приложат по предписание на вашия лекар, най-често от специалист съдов хирург. Медикаментозното лечение с така наречените венотоници, е неотменна част от терапията във всички стадии на заболяването и се прилага за повлияване на симптомите като болка, тежест, умора в краката.