При безплатни профилактични прегледи в 22 града над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест
Четвъртото издание на „Вземи краката си в ръце активно“ –– националната информационна кампания за хроничната венозна болест –– регистрира рекорден интерес

Четвъртото издание на националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на сайта venite.bg, регистрира рекорден интерес към дейностите, проведени в нея. Важна част от тях са традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна, както и инициативата „Пътешествие с мисия“, която за втора година насърчава хората да водят активен начин на живот като превенция на разширените вени. Резултатите от безплатните медицински прегледи потвърдиха тревожната тенденция, че разширените вени или т.нар. хронична венозна болест продължава да се подценява и да не се лекува. Статистиката от прегледите сочи, че 50% от хората не предприемат никаква терапия, въпреки че имат проблем с разширените вени от дълго време. Тази година прегледите бяха проведени в 22 български града, като обхванаха над 1500 пациенти – с 20% повече от 2021 г. От тях над 1300 пациенти са диагностицирани със симптоми и признаци на хроничната венозна болест. Добрата новина е, че бе провокиран интересът на повече хора на млада и средна възраст да се погрижат за здравето на краката си – 64% от прегледаните са в ранните стадии на заболяването, а броят на диагностицираните в най-началния етап на ХВБ е удвоен в сравнение с миналата година.

На фона на тези данни водещи лекари в областта на венозната патология у нас засилиха становището си за необходимостта от повишаване на информираността на здравните специалисти и на пациентите относно ранната диагностика и своевременното лечение на заболяването чрез провеждане на регулярни образователни инициативи.

При безплатни профилактични прегледи в 22 града над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест

Тази година е важна и с изготвянето и разпространението на експертно становище на БНДСЕХА, което има за цел да потвърди ползите от навременното лечение на пациенти във всички стадии на хроничната венозна болест с венотонични медикаменти съобразно международните и националните ръководства за диагностика и лечение.

„Хроничният и прогресивен характер на венозната болест изисква провеждането на системно и дългосрочно лечение с венотонични медикаменти съобразно най-новите научни доказателства и препоръките на водещите експерти, залегнали в наскоро изготвеното Консенсусно становище за лечение на ХВБ. Ключова е ролята на всички нас – здравните специалисти – съдови хирурзи, ангиолози, общопрактикуващи лекари, фармацевти, които трябва да разясняваме на пациентите, че т.нар. разширени вени не са само козметичен проблем, а заболяване, в основата на което стои венозно възпаление.

Важно е да противодействаме на този възпалителен процес и да наблегнем на необходимостта от навременна и постоянна грижа за венозното здраве както при всички останали хронични заболявания като артериална хипертония, диабет и др.“, отбелязва доц. Димитър Петков, председател на БНДСЕХА. 

Според него е от изключително значение хората да са добре информирани за основните рискови фактори за развитие на заболяването: наднормено тегло, липса на движение, небалансиран хранителен режим, фамилна обремененост. Освен това, при поява на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток, е необходимо пациентите да потърсят своевременна консултация с медицински специалист.

Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време задълбочава симптомите, но не трябва да се пренебрегва и през останалата част от годината. Специалистите по венозни заболявания споделят, че  хроничната венозна болест не спи зимен сън и затова съветват грижата за венозното здраве и терапията с веноактивни медикаменти да продължи целогодишно.


По време на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ бяха публикувани още данни от национално скринингово изследване относно заболеваемостта, интервюта с експерти, информационни материали и др.

При безплатни профилактични прегледи в 22 града над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест

Голям успех отбеляза и инициативата „Пътешествие с мисия“, която миналата година мотивира стотици хиляди да участват и да изминат заедно над 10 млн. крачки, се разгърна с още по-впечатляващи постижения, отчитайки близо 16 млн. крачки в рамките на кампанията за 2022 година, което надмина поставената цел от 12 млн. крачки.

От месец юни множеството от желаещи да се включат в  „Пътешествие с мисия из Европа“ се вляха в „Отбор с мисия“ и с лекота покориха и надминаха тазгодишната цел. Локациите включваха не само красивите маршрути в България, както беше миналата година, но и различни страни в Европа – Италия, Франция, Гърция, Испания и Португалия. Всеки участник можеше да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg, а запленяващият танц „Краченица“, създаден специално с грижа за активни и красиви крака, намери своето важно място и в тазгодишната кампания.

Редом със специалната хореография, която подобрява венозната циркулация, тонизира и подпомага усещането за лекота, на огромен успех се радваше и предизвикателството #ПътувайИТанцувай. Победителите в него се насладиха на незабравими разходки в компанията на лицето на кампанията Деси Бакърджиева, травъл блогъра от bulgarianonthego Любомира и лайфстайл инфлуенсъра Силвия Дамянова.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: