Глобални HR тенденции в сферата на производството през 2023
Gi Group Holding, един от водещите световни доставчици на услуги за развитието на пазара на труда, представя глобалните HR тенденции в производствената сфера в своя последен доклад „Производство – глобални HR тенденции 2023 г.“. С глобален пазар на стойност 16,4 трилиона щатски долара (17% от световния БВП) през 2021 г., производството се счита за гръбнака на социалното и икономическо развитие.
 
AI и автоматизацията в производството
 
Въпреки нарасналото използване на AI и автоматизацията в производството 51,3% от мениджърите казват, че човешката работна сила ще остане от решаващо значение за индустрията. Докладът на Gi Group Holding установява, че 85% от вземащите решения в производствената индустрия вярват, че търсенето на специфични професионални профили ще се промени в бъдеще. Въпреки общоприетото убеждение, че технологичните инструменти ще обезсмислят голям брой човешки работни места, повече от един на всеки двама (51,3%) мениджъри в производството са убедени, че работната сила ще остане от решаващо значение в бъдеще. 23,3% очакват, че автоматизацията ще създаде нови работни места и възможности за кариера, а други 20,3% смятат, че работниците ще бъдат прехвърлени на нови позиции.
 
Като цяло автоматизацията се разглежда като възможност за компаниите да увеличат производството и да останат конкурентоспособни, а за служителите да подобрят уменията си, да растат професионално и да получават по-високи заплати. Това обаче може да представлява риск за тези работници с недостатъчни или остарели умения. В това отношение 33% от респондентите споменават, че много работници в момента нямат правилните умения за нови работни места, което подчертава решаващата роля, която обучението ще играе все повече през следващите години.
 
Умната фабрика: еволюцията на производство

Автоматизацията, наред с устойчивостта, е една от основните тенденции, които са водещи в индустрията и допринасят за нейното развитие. Според доклада 84% от компаниите вече са въвели инструменти за дигитална трансформация, като облачните изчисления (27%) и цифровата интеграция (22%) са най-използваните, следвани плътно от анализ на голяма база данни – анализи (20%), киберсигурност (19%) и, не на последно място, роботиката и изкуствения интелект (16%).
 
 
Недостиг на работна ръка: нарастващо предизвикателство в една бързо развиваща се индустрия
 
66% от компаниите, съобщават за някаква трудност при намирането на специализирани работници, което превръща недостигът на работници в най-голямата грижа, пред която е изправено производствената индустрия в момента. Общо наблюдавания недостиг на работна ръка се дължи на няколко причини, включително погрешното възприемане на производството като индустрия, изискваща физическа сила и сфера, в която преобладава ръчният или нискоквалифициран труд, както и липсата на подходящи умения.
 
Какви умения ще бъдат все по-търсени в близко бъдеще и кои ще са най-търсените професионални профили?
 
Експертите по света са съгласни, че от ниско и средноквалифицираните работници все повече ще се изисква опит със специализирани инструменти и машини, както и специализирано обучение, докато за специализираните служители от решаващо значение ще бъде да притежават дигитални умения и умения за управление на проекти  и умения за публично говорене. Докладът разкрива, че 85% от анкетираните вярват, че търсенето на специфични професионални профили ще се промени дълбоко през следващите години, тъй като производството се развива. Когато става въпрос за ниско и средноквалифицирани работници, компаниите в близко бъдеще ще търсят основно производствени оператори, оператори на машини и устройства.  Най-търсените специализирани роли ще бъдат на хора, които планират процеса на производството, мениджъри по осигуряване на качеството и мениджъри по поддръжката.
 
Полово разпределение
 
Изследването разкрива едно ново мислене и развитие на STEM умения сред жените (наука, технологии, инженерство и математика), което биха могли да променят тази исторически доминирана от мъже индустрия, като 83% от респондентите вярват, че броят на жените в техните компании ще се увеличи през следващите 5 години.
 
Докладът е резултат от проучване, проведено от Istituto Piepoli, независим институт за маркетингови изследвания, върху извадка от 240 лица, вземащи решения (мениджъри по човешки ресурси, мениджъри на заводи, производствени мениджъри) на компании в производствена индустрия. Проучването е проведено в 6 държави (Бразилия, Китай, Германия, Италия, Полша и Обединеното кралство). Резултатите бяха подкрепени от настолен анализ, извършен от компанията за управление на данни INTWIG.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: