Лятото поставя на изпитание разширените вени
Венотоничните медикаменти облекчават симптомите и предотвратяват усложнения на хроничната венозна болест
 
Топлото време никак не е любимо на разширените вени. Отпускарският сезон обостря симптомите на хроничната венозна болест – тежест и напрежение в крайниците, болка, крампи, сърбеж, отоци.
 
Не просто грозно, болест е

Разширените вени и капиляри далеч не са само естетически проблем, а съдово заболяване – хронична венозна болест (ХВБ). Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И понеже венозните стени притежават слабо развит гладкомускулен слой, еднопосочното движение на кръвта в тях се осъществява от съкращението на околните мускули, както и от наличието на венозни клапи. Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят правилно. Така венозните клапи се увреждат и част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници. В резултат се стига до разширяването на вените.
 
Кой боледува по-често

Най-новите данни от България показват, че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти с ХВБ са хора между 30-50 години, т.е. заболяването се подмладява. Неприятната тенденция произтича от съвременния начин на живот, който се отличава с масово обездвижване, нарастване на броя на хората с наднормено тегло, продължителното стоене в право или седнало положение. Разбира се, нужно е да отчетем и фактора наследственост. Ако някой в семейството ви е страдал от разширени вени или друго венозно заболяване, вероятността да го развиете е по-голяма. Жените са по-предразположени към разширени вени поради хормоналните промени, през които преминават по време на бременността и менопаузата. Можете да научите повече за риска от развитие на хронична венозна болест и да си направите онлайн теста за предразположеност към разширени вени, който можете да намерите на venite.bg.
 
Лято с грижа за краката

Но нека се върнем към актуалната тема – лятото. Високите температури в най-слънчевите месеци причиняват нарастване на диаметъра на разширените вени и оттам – до венозен застой. Ако не приемаме достатъчно вода и не се движим достатъчно, симптомите като болка, тежест и отток в краката могат значително да се влошат. За да не се стига дотам, са нужни промени в начина на живот – най-вече по време на летните месеци, но и целогодишно. Какво препоръчват специалистите? Продължителни и интензивни разходки, спортуване, плуване, хладен душ на краката и повдигането им при почивка. Правилната хидратация – прием на над 2 л вода дневно, лекият хранителен режим и намаляването на наднорменото тегло ще помогнат за по-добрата форма на вените. Кога, ако не през лятото?! Движението също е изключително важно при грижата за краката. Тази година в рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ от май до септември включително продължава вълнуващата инициатива „Пътешествие с мисия“. В своята Фейсбук група тя предизвиква хората да се движат повече и да споделят крачките, които са извървели с цел поощряване на активния начин на живот, като така се превърнат във вдъхновен #ОтборСМисия. Новото е, че всеки месец в социалните мрежи на инициативата ще бъде оповестяван участникът, който е извървял и споделил най-много крачки за съответния месец. Той ще бъде удостоен с титлата #ПътешественикНаМесеца.
 
Венотоничните медикаменти са насреща!

Медикаментозното лечение с така наречените венотоници, са задължителни във всички стадии на хроничната венозна болест, особено през лятото. Прилагат се с успех и при лечение на хемороиди, които по своята същност са разширени вени. Повече за общия им произход можете да прочетете в статията “Разширени вени и хемороиди: имат ли нещо общо”?. При леките форми на хроничната венозна болест и преди да възникнат усложнения, венотоничните медикаменти се отразяват много благотворно на вените. Не става дума за пълно излекуване на разширените вени, а за намаляване на оплакванията и отока, които се проявяват най-силно през по-топлите месеци. Важно е да се уточни, че неприятните симптоми изчезват, при условие че венотониците се приемат ежедневно и без прекъсване през целия летен сезон.

При наличие на симптоми, направете консултация със специалист - съдов хирург със специалист - съдов хирург. Ранното и навременно лечение е възможно да предотврати развитието на хроничната венозна болест към по-напредналите ѝ стадии и да осигури значително подобряване начина на живот. Има много признаци, които подсказват, че трябва да се предприемат действия. Всички те налагат през летните месеци да се погрижим по-сериозно за краката си – като включим в своя график консултация с лекар, прием на венотонични медикаменти и промяна в начина на живот. Не отлагайте, вземете краката си в ръце!

За още полезни съвети и новини следвайте бюлетина на venite.bg, посветен на грижата и здравето на вашите крака.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: