Активното движение и преглед при специалист са най-добрата профилактика на разширените вени
По време на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ се проведоха безплатни прегледи в 16 града на България
 
Петото издание на националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на сайта venite.bg, постави акцент върху най-важните фактори за профилактиката на хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени), едно от най-разпространените заболявания днес. В рамките на кампанията през безплатните профилактични прегледи преминаха 1430 пациенти в 16 града на България. Продължи също инициативата „Пътешествие с мисия“, която за трета поредна година насърчава хората да водят активен начин на живот.
Традиционната кампания на БНДСЕХА припознава като своя мисия да разясни комплексния характер и сериозността на хроничната венозна болест, нейното широко разпространение, както и да очертае най-важните мерки за нейната профилактика и контрол: посещението при съдов хирург, както и поддържането на активен начин на живот. Водещи лекари в областта на венозната патология застават зад каузата за по-добра информираност на здравните специалисти и на пациентите относно ранната диагностика и своевременното лечение на заболяването чрез провеждане на регулярни образователни инициативи.
 
„При профилактичните прегледи по време на тазгодишното им провеждане над 80% от преминалите през тях са диагностицирани в ранни стадии на ХВБ. За поредна година данните сочат колко широко е разпространено това заболяване и колко е важна информационната кампания, която провеждаме“, коментира председателят на БНДСЕХА доц. Димитър Петков. „При изследваните тази година пациенти над 31% са с продължителност на симптомите между 1 и 5 години, 30,2% – между 5 и 10 години и 20,5% – над 10 години. Сред тях от лекуваните пациенти медикаментозно лечение са предприели 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна намеса. Прегледите за 2023 година показват още, че 85% от пациентите са били с назначен 6-месечен прием на медикаменти, като 45% са използвали крем, а 44% са приемали таблетки. Както и с други хронични страдания, и тук е особено важна навременната консултация със специалист, който да прецени най-благоприятната дългосрочна стратегия за контрол на това опасно състояние“, допълни доц. Петков.

Активното движение и преглед при специалист са най-добрата профилактика на разширените вени
Успешно продължи и инициативата „Пътешествие с мисия“, която мотивира стотици хиляди да ходят повече пеша. Всеки участник можеше да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg. Тази година за каузата бяха изминати 13 818 760 крачки по различни любими маршрути в България сред природата, както и от ежедневието.

Специалистите посочват като основни рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест наднорменото тегло, липсата на движение, небалансирания хранителен режим, фамилната обремененост. Те напомнят, че при появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток, пациентите трябва да потърсят своевременна консултация с лекар. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време задълбочава симптомите, които обаче можем да облекчим чрез терапия с венотонични медикаменти. При по-напреднали форми на заболяването лечението продължава целогодишно. Това важи и за активният начин на живот, толкова важен за здравето на краката.
 
Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ и нейните инициативи ще продължат и следващата година, обявиха от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: