Аделина Йотова и новата ѝ изложба  „Отвъд видимия свят“
На 17 октомври художничката Аделина Йотова открива изложбата си „Отвъд видимия свят“.
 
Творчеството на Аделина Йотова се отличава със собствен стил, цветове, вдъхновени от емоциите и доза мистичност. Художник и преподавател по изобразително изкуство, тя докосва душите на ценителите със своите творби.
 
Аделина е завършила Националната художествена академия през 2003 г. при проф. Анна Бояджиева, а от 1998 г. се занимава активно с изкуство. Има реализирани десетки изложби в страната и чужбина. Тя споделя, че напълно естествено и неосъзнато се е зародила любовта и към изкуството, израствайки в ателието на баща си – художника Христо Йотов.
 
Авторската изложба „Отвъд видимия свят“ включва 18 майсторски творби с маслени бои, а художничката описва картините си като приказни, фантастични и живописни пейзажи отвъд видимото. За нея рисуването е стихия и начин да изрази по-добре себе си. Тя споделя, че природата и дава енергия, сили и вдъхновение.
 
В навечерието на откриването на експозицията „Отвъд видимия свят“, Аделина Йотова сподели специално за MADAMSKO, че всяка една нейна изложба, както и картина се  отличават с нещо абсолютно лично и неповторимо. За нея смисълът на новата изложба е да покаже движение, посока, нова позиция, бягство от рутината.
 
От къде дойде вдъхновението за картините, които са част от предстоящата Ви изложба?
 
Обичам да пътувам и посещавам различни и много интересни екзотични места на земята. Светът, който ни заобикаля, е толкова вдъхновяващ с фантастичните си цветове и форми, безкрайното разнообразие на внушения и асоциации, че предизвиква буря от емоции, които просто напират да ги излея на платното.
 
Вашите картини пренасят хората във фантастичен свят, изпълнен с цвят и надежда. Как избирате цветовете за своите платна?
 
Емоцията е водещата. Цветът живее в душата ми. Той бушува в моето въображение, търси изход, търси начин да се реализира на платното. Следва композицията. Всичките тези тонове, деликатни нюанси и хармонии се построяват в една картина, в една симфония от цвят и форми.
 
Колко време продължи творческия процес при създаването на картините?
 
Работих интензивно около три месеца, но към тях трябва да се прибавят години на изграждане, на създаване на стил, на яснота на изказа, на опит и дори рутина на ръката.
 
Аделина Йотова и новата ѝ изложба  „Отвъд видимия свят“

Стилът Ви на рисуване е ваша запазена марка. Разкажете ни повече за него

Стилът ми се изгражда сам. Той е функция на моята душевност, на характера ми, на моя поглед, моите преживявания. Никой не може да повлияе на стила ми, защото това съм АЗ.
 
Все повече навлиза използването на изкуствен интелект и в изкуството. Смятате ли, че професията „художник“ е застрашена?
 
Изкуственият интелект няма чувства. Може ли компютър да се развълнува от пожълтяло есенно листо, може ли изкуственият интелект да се усмихва или влюбва? Това е полето на изкуството. То не е застрашено. Бъдете спокойни.
 
Аделина Йотова и новата ѝ изложба  „Отвъд видимия свят“
Какви емоции бихте искали да предизвикате в посетителите на вашата изложба „Отвъд видимия свят“?
 
Само положителни. Нека да видим красотата, нека да нахраним духа си с емоции, които да ни правят добри, позитивни и с радост да се оглеждаме в  света, който ни заобикаля.
 
Самостоятелната изложба на художничката ще бъде открита от 17 до 28 октомври в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 (София, ул. „Оборище“ 5).

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: