Месец на мъжкото здраве в болница Вита
Позната ли Ви е традицията мъжете да си пускат мустаци в началото на зимата, но не защото търсят промяна, а за да подкрепят световна кауза, посветена на мъжкото здраве?

„Мовембър“ (игра на думи, комбинация от първата сричка на думата „мустаци“ (moustache) и месец ноември на английски език) е движение, което се заражда в Мелбърн, Австралия. Основната цел е да насърчи мъжете да бъдат информирани относно превенцията на здравословни проблеми, като рака на простата и рака на тестисите. Като знак на съпричастност към тази кауза е носенето на мустаци.

Лекарите напомнят колко важни са профилактичните прегледи при уролог за ранното диагностициране на рака, който, ако бъде открит навреме, може да бъде успешно лекуван.
Болница ВИТА ще подкрепи тази кауза не само с промяна на визията на много от мъжете в екипа, но и с безплатни профилактични прегледи. Лекарите от Отделението по Урология и андрология ще преглеждат момчета и мъже над 40-годишна възраст в четири дни от месец ноември:

Прегледи на деца:

10.11.2023 г. 15-18 часа, база 2 - д-р Симеон Андреев

24.11.2023 г. 15-18 часа, база 2 - д-р Иван Александър Георгиев

Прегледи на възрастни (провеждат се при предварително изпълнен пикочен мехур):

3.11.2023 г. 16-19 часа, база 2 - д-р Живко Сиромахов

14.11.2023 г. 15-18 часа, база 1 - д-р Мартин Цанев
 
Профилактичните прегледи при мъжете включват още: безплатно изследване на простатно-специфичен антиген (PSA). PSA е маркер за оценка на простатен карцином, но завишените стойности могат да бъдат сигнал и за други заболявания (аденом на простатата, остър или хроничен простатит).

Записването за профилактични прегледи може да направите на регистратурите на база 1 и база 2 или на тел. 02 452 22 000 до запълване на свободните часове.

В месеца, в който се фокусираме върху превенцията на мъжкото здраве, ще Ви предложим и няколко пакета за прегледи и изследвания с 20% отстъпка.

На преференциални цени можете да закупите Профилактичен пакет „Мъжко здраве“, който включва преглед при уролог с ехографско изследване, при кардиолог (ЕКГ, BMI, артериално налягане) и клинична лаборатория (Пълна кръвна картина, Креатинин, Пикочна киселина, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Homa Index, Липиден профил, Тестостерон, PSA, Пълно изследване на урина).

Със закупуването на пакет „Заболявания на дебелото черво“, предлаган от  ДКЦ ВИТА, ще направите профилактични изследвания, които включват: Пълна кръвна картина, CRP, Ниво Витамин B 12, Фолиева киселина, Желязо + ЖСК, CEA, CA19-9, окултни кръвоизливи.

Друг профилактичен пакет, който предлагаме, е „Здрав черен дроб“. В него са включени лабораторни изследвания за ранно откриване на чернодробни болести.

Пакет „Златна възраст - Мъже“ включва прегледи и изследвания с цел превенция на заболявания, от които обикновено страдат мъже в пенсионна възраст. Той включва прегледи при специалист УНГ, офталмолог, кардиолог, ехография, аудиометрия, авторефрактометрия и лабораторни изследвания на кръв и урина.

Всеки от пакетите е с 20% отстъпка от стандартните цени на прегледи и изследвания и цели профилактика на заболявания, които са често срещани при мъжете. Пакетите са персонални и имат валидност една година, считано от датата на закупуване.

Отново с цел превенция през ноември ще предложим и безплатни прегледи на доброкачествени образования на кожата. Можете да си запишете час при д-р Даяна Станоева в база 2 всеки четвъртък следобед (до 14.12.2023 г. вкл.). Прегледите включват всички видове бенки, липоми и атероми, които трябва да бъдат следени и оперирани при необходимост.

Според световната статистика смъртни случаи при мъжете, вследствие на рак, надвишават тези при жените. Месец ноември ни напомня, че здравето е наша отговорност.