Юнеско отново избра България като център за опaзване на живото наследство
По време на 42-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО бе подписано Споразумение за продължаване на дейността на Регионален Център София – ЮНЕСКО. Центърът се управлява изцяло от български екип и е един от 8-те в света Категория 2, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство на човечеството. Mинистърът на културата на Република България Кръстю Кръстев и помощник-генералният директор на ЮНЕСКО за култура Ернесто Отоне подписаха документа, който е за нов 8-годишен период.


• Споразумението за втори 8-годишен мандат бе подписано в рамките на 42-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж

• Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО , и Ернесто Отоне, помощник-генерален директор на ЮНЕСКО, подписаха Меморандум за сътрудничество

Юнеско отново избра България като център за опaзване на живото наследство

“За мен и екипа на Регионалния Център това е важно признание за добре свършена работа. Но и голяма отговорност - в следващите няколко години пред нас стоят много и съществени задачи. Вярвам, че с необходимите усилия и упорита работа ще продължим да допринасяме за това живото наследство в региона на Югоизточна Европа да стои наравно с останалите на световната карта”, казва Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

В рамките на сесията Ирена Тодорова и Ернесто Отоне подписаха Меморандум за сътрудничество между двете организации. Отоне получи и специалния плакет на Регионалния Център за принос в опазването на нематериалното културно наследство, връчен от Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова.

Юнеско отново избра България като център за опaзване на живото наследство

Генералната конференция се провежда в Централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция, от 7 до 22 ноември 2023 година. На нея присъстват всички държави членки на организацията. Събитието се провежда на всеки две години и определя политиките, програмите и бюджета на ЮНЕСКО.