Колежът César Ritz постига швейцарска федерална акредитация
Българските студенти избрали престижния швейцарски колеж, вече ще имат възможност да работят докато учат, а не само по време на стажа след академичната година
В образователния свят няма по-силно удостоверение за качеството на обучението от швейцарската федерална акредитация. Колежът César Ritz в Швейцария (CRCS) може да се гордее, че постигна вече този важен етап. CRCS с радост съобщава за своя ново статут като Университетски институт по приложни науки, официално признат от Швейцарския акредитационен съвет (SAC).

Тази федерална акредитация удостоверява, че колежът отговаря и надхвърля строгите стандарти за качество, изисквани от швейцарските училища.
Швейцарските федерално акредитирани училища се считат за сред най-добрите в света, и CRCS с гордост може да се нарече едно от тях. „Процесът беше дълъг и изтощителен, но старателен, и сме възхитени, че можем да предложим това ново ниво на акредитация на нашите студенти и възпитаници.“ – споделят от Swiss Education Group.
„Тази акредитация дава най-високата степен на академично признание и най-голяма тежест в сферата на образованието - казва Кристина Кирилова, регионален мениджър на Swiss Education Group (SEG). - Така César Ritz Colleges Switzerland става César Ritz Colleges University of Applied Science Institute – единственият частен университет в сферата на туризма в Швейцария с федерална акредитация.“

Какво означава това за кандидат студентите от България и с какво променя тежестта на дипломата?

Швейцарската образователна система сама по себе си е една от най-качествените в света, а тази допълнителна федерална акредитация слага допълнителен печат за качество. Въпреки това фокуса върху практическите знания и връзките с бизнеса са пак на лице, така даваме най-доброто от академична гледна точка, но и от сферата на индустрията и трудоустройството.  Програмата става с една академична година по-дълга и точно тази първа година дава още по-конкретни и практични професионални знания, потапяне в индустрията (immersion year). Тази акредитация дава и шанса на студентите да работят докато учат, а не само по време на стажа след академичната година.“ – допълва Кирилова.

Откриването на колежа е значителна инвестиция, както на време, така и на средства. Студентите прекарват часове в учене, писане на задания и полагане на изпити. Университетът е скъп. Акредитацията гарантира, че избралите да учат в César Ritz Colleges Switzerland получават възвръщания на инвестицията, която са направили в образованието си.

Акредитацията от швейцарското правителство като Университетски институт по приложни науки носи значителни предимства за образователната институция, нейния факултет и студентите.

Какво означава акредитацията?

Както CRCS, така и Швейцария са известни със своя ангажимент към отличието в образованието и следователно имат строг процес на акредитация, който гарантира, че институциите отговарят на високи стандарти. Когато училище постигне тази акредитация, то печели няколко забележими ползи:

- Международно признание и престиж. Швейцарските университетски институти по приложни науки са високо ценени по целия свят и се разпознават като превъзходни от водещи работодатели и университети.

- Завършилите от швейцарски акредитирани университети често имат повече възможности за заетост и получават по-високи, конкурентни заплати.

- Акредитацията позволява директен трансфер на кредити, което улеснява студентите и завършилите да преследват допълнителни академични възможности в Швейцария и на международно ниво.

- Визови и имиграционни ползи: Международните студенти често установяват, че е по-лесно да получат студентски визи и разрешения за работа, когато посещават акредитирани университети в Швейцария, тъй като правителството признава тези институции като легитимни образователни доставчици.

- Членовете на преподавателския състав в акредитирани университети могат да участват в по-широки изследователски сътрудничества и да се възползват от увеличени възможности за финансиране. Силният престиж на тези институции насърчава мрежите, партньорствата и връзките с индустрията, осигурявайки на студентите реална  практика  и подобрени кариерни перспективи.

- Акредитираните университети в Швейцария имат много добре изградени сътрудничества с други институции, както и участват в международни изследователски проекти. Този факт може да привлече преподаватели и студенти, заинтересовани от изследователски възможности.

За César Ritz Colleges това признание е от голямо значение, тъй като акредитацията признава училища, които отговарят на особено висок стандарт за качество.

Как училището става акредитирано?

Процесът за получаване на швейцарска акредитация като Университетски институт по приложни науки е строг и включва няколко стъпки. Швейцарската акредитационна система е известна с високите си стандарти и задълбочен процес на оценка, който включва подробно самоизследване, извършено от училището.

Първата стъпка за CRCS е била да се увери, че училището отговаря на критериите за допустимост, зададени от швейцарското правителство за университетска акредитация. Тези критерии включват фактори като контрол на качеството, изследвания, устойчивост, разнообразие и ангажимент на училището към академичната кариера. След като CRCS се уверява, че отговаря на тези стандарти, започна формалния процес на кандидатстване.

В процеса на официалното кандидатстване, CRCS трябва да проведе обширна самооценка, за да оцени своите академични програми, квалификациите на преподавателския състав, изхода от изследванията, инфраструктурата и съответствието със стандартите на швейцарското образование. Това самооценяване е строг, но критичен етап от процеса на акредитация и помага на училището да идентифицира своите области за подобрение.

След самооценката, външен екип от оценяващи, обикновено съставен от експерти от други университети и академични институции, е назначен да оцени квалификациите на училището за акредитация. Този екип включва задълбочен преглед на програмите, ресурсите и общото качество на институцията, плюс оценка на вътрешното самооценяване. Екипът за оценка подготвя подробен доклад, обобщаващ неговите констатации и препоръки. Този доклад е представен на SAC, който го разглежда за оценка и потвърждение на CRCS!

Важно е да се отбележи, че получаването на акредитация не е еднократно начинание. Това е непрекъснат процес за поддържане на новопридобития престижен документ. От този момент нататък, CRCS подлежи на постоянен мониторинг и мерки за контрол на качеството, за да гарантира, че продължава да отговаря на стандартите на швейцарското образование. Спазването на всички условия или препоръки, направени по време на акредитацията и продължаващите оценки, е от съществено значение.

Какво ще се промени в CRCS с новата швейцарска федерална акредитация?
 
Швейцарската федерална акредитация е значим етап за CRCS и води до редица положителни промени и добавена стойност за студентите, възпитаниците и преподавателския състав.

В швейцарската образователна система практическият опит е част от предварително задължителния учебен план за влизане в професионална дипломна програма. Ето защо CRCS въвежда Industry Immersion Year, която се състои от две части – шест месеца практически курсове и шест месеца стаж. Студентите ще имат удоволствието да посещават своите практически курсове в красивия кампус на брега на езерото в Льо Бувере. През това време те ще научат за обслужване на клиенти, услуги, вино, кухня и лидерство.

Industry Immersion Year е възможност за студентите, които все още трябва да придобият съответния, квалифициращ се работен опит, за да влязат в програмата. Въпреки това, предвид уникалната възможност, която предлага тази Industry Immersion Year, César Ritz Colleges Switzerland  прави достъпна като програма за сертификат за студенти, които търсят година в чужбина или работен опит в Швейцария. Тази Industry Immersion Year предлага докосване до  швейцарския начин на живот и работна култура, без ангажимент към останалите 3 години на степенната програма.

„Аз като бивш възпитаник на Cesar Ritz Colleges Switzerland съм изключително горда и въодушевена, че постигнахме това отличие. Надявам да успея да предам още по-добре ползите и възможностите за всичките ни деца от България, за да могат и те да постигнат целите и мечтите си, които са на една ръка разстояние“ – сподели Кристина Кирилова.

Колежът César Ritz постига швейцарска федерална акредитация