Как да научим децата да пият достатъчно вода
Сигурно си мислите, че правилната хидратация е лесна като детска игра. Да, но не е, защото често и ние възрастните забравяме да пием достатъчно вода и чакаме жаждата да ни подсети. Може би от детството си спомняте и редовните забележки, че не трябва да се пие студена вода, когато човек е потен и уморен. Вероятно спазвате правилото и до днес на свой ред повтаряте същото и на децата си. Защото те се сещат за вода най-често когато навъртят сериозен километраж и изплезят език – буквално.

Често безпомощно вдигаме ръце и се чудим как да го научим това дете, че трябва да пие вода по-често, а не само когато жаждата не му остави друг избор. И да, това е също толкова важно, колкото да го научим да посяга към плодовете и зеленчуците, а не към чипсовете и вафлите.


Важна за живота

Имаме чувството, че не сме добри родители, ако детето ни не пие достатъчно вода. Все пак, тялото му съдържа 75% от нея и не е трудно да се досетим, че просто няма как да функционира правилно, ако не се и хидратира правилно. Ако към това добавим и безкрайното тичане и потене, шансът за дехидратация скача притеснително. А нея не е трудно да я познаем – главоболие, световъртеж, проблеми с концентрацията, лесна умора, промяна в цвета на урината. Ако хлапето има подобни оплаквания, решението вероятно е, че трябва да пие повече вода.

Тя подпомага и предпазването от развитие на астма и алергии. Ще му помогне да си научи уроците и да напише всички домашни. Но за да добие навика, че вода не се пие само когато си много жаден, водеща роля имат родителите.

С малки стъпки към промяната

Разбира се, на първо място е личният пример. Ако детето ви вижда да пиете вода от дъжд на вятър, няма как да очаквате нещо по-различно от него. Знаем колко добри са децата в копирането на поведението. Затова ако самите ние не пием достатъчно вода, това е добра причина да започнем да го правим – не само заради себе си.
Опитайте да въведете правило на семейните хранения да не се пие друго, освен вода. Когато този навик се изгради в малките, те сами ще избягват соковете и газираните напитки, когато трябва сами да избират.

Друга логична причина децата да не пият вода е, че просто не им е вкусна. И тук можете да се намесите със също толкова просто и ефективно решение – добавяйте към чашата или шишето на хлапето няколко ягоди, боровинки или резенчета цитрусов плод. Така със сигурност ще му харесва повече.

Как да научим децата да пият достатъчно вода

Ако искате детето да пие повече вода, трябва да му осигурите лесен достъп до нея. Затова задължително трябва да му слагате едно шише в раницата. У дома също е добре да има няколко, които са му на ръка разстояние.

Да, най-лесно е детето да пие директно от чешмата, но със сигурност не е и най-полезно. Препоръката на Българската педиатрична асоциация е децата да пият изворна вода DEVIN. Тя е с много ниска минерализация, естествено чиста е и не преминава през допълнително филтриране или обработка с химикали. Това я прави перфектният избор за най-малките – дори и за бебетата. Водата е най-добре да е със стайна температура – това и баба го знае.

Източници:

https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Choose-Water-for-Healthy-Hydration.aspx


https://goodparentingbrighterchildren.com/benefits-of-drinking-water/

https://goodparentingbrighterchildren.com/benefits-of-drinking-water/

https://www.webmd.com/children/news/20190729/not-just-one-reason-kids-dont-drink-enough-water

https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/parenting/parenting-articles/get-kids-to-drink-water/

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: