Рисковете от безиглените инжекционни устройства за дермални филъри
Tяна Пресолска: За съжаление в България, въпреки че има нормативна уредба за нейното прилагане, не се следи.

През последните години процедурите за дермални филъри са станали все по-популярни сред пациентите, търсещи неинвазивни методи за подмладяване и подобряване на външния вид на кожата си.

Новите тенденции в индустрията на красотата, включително тези, свързани с дермалните филъри, ще бъдат един от акцентите по време на “Арена на Красотата”, като по този начин ще се предостави възможност за информиране и обмен на опит между специалисти от различни области.

Тези процедури често се извършват със стандартни игли, но сега се появява нова тенденция - използването на безиглени инжекционни устройства. Тези устройства, известни също като "хиалуронови писалки" или "микроинжектори", са предназначени да вкарат дермални филъри в кожата без да се използва игла.

Напоследък търсенето на неинвазивни методи за подмладяване е популярно, темата за безигленото поставяне на дермални филъри се оказва изключително сериозна и съпътствана с рискове. В този контекст, темата коментира Тяна Пресолска, председател на Асоциацията на Медицинските Козметици. Тя не само предоставя експертно знание в областта, но и ръководи усилията на асоциацията за повишаване на информираността в индустрията.

Обещанията са за по-безболезнена и по-лесна процедура, но Тяна Пресолска предупреждава: “Ако продуктът не е правилно поставен, той може да доведе до множество проблеми. Да не говорим, че ако попадне в кръвоносен съд, би могъл да доведе до запушване и до ограничаване на храненето на тъканите и да се стигне до некроза. Освен това продукта може да стои и повърхностно да мигрира и да изглежда неестествено и грозно."

През октомври 2021 година FDA издаде официално предупреждение, категорично отклоняващо използването на безиглени инжекционни устройства за дермални филъри. Тези устройства, които използват високо налягане, за да вкарат филърите в кожата, могат да доведат до сериозни нежелани реакции и увреждания.

Според Пресолска: "FDA категорично забранява използването на такива продукти, защото това, което ги притеснява е, че те могат да бъдат намерени изключително достъпно онлайн и за свободна продажба. Всеки би могъл да си закупи подобен продукт. Тези уреди работят на принципа на високо налягане, което разкъсва тъканите и вкарва продукта. Те биха могли да експериментират с най-различни продукти, част от тях нестерилни, които могат да доведат до инфекции и до различни проблеми."

Арена на красотата” се явява не просто като платформа за представяне на последните иновации в козметичната индустрия, но и като форум, където специалисти от различни области се срещат, обменят идеи и споделят опит. Събитието е изключителна възможност за професионалисти и експерти да се запознаят с нови технологии и процедури, които да подпомогнат бюти специалистите в грижата здравето и красотата  на своите клиенти. В този контекст, събитието представлява идеална платформа за обсъждане на важни теми като безопасността и ефективността на различните процедури за подмладяване и красота.

Сред основните опасности, посочени от FDA, са възможността за трайно увреждане на кожата, устните и очите на пациентите. Този вид устройства изискват внимателна техника и обучение, което липсва в много случаи, особено при използването им извън клинична среда от лицензирани медицински специалисти. Пациентите, които се подлагат на процедури с безиглени инжекционни устройства, могат да бъдат изложени на риск от инфекции, алергични реакции и дори необратими увреждания на тъканите.

"Ролята на медицинските специалисти е да повишават информираността на клиентите и да ги осведомяват за евентуалните рискове и усложнения, които биха могли да последват след неправилно поставени филъри", допълва Тяна Пресолска.

По време на тридневното събитие “Арена на Красотата” посетителите ще имат възможността да се срещнат и запознаят с професионалисти от различни водещи компании, включително Touch, DermaTech и Biomicroneedling, които са сред изложителите.

FDA също така изразява загриженост относно онлайн платформите, които продават тези опасни устройства директно на потребителите, минавайки покрай консултациите с медицински специалисти. Това не само увеличава риска от увреждания за здравето, но и показва важността на информирания избор при вземането на решение за медицински процедури.

Както подчертава Бините Ашар, директор на службата за контрол на медицинските устройства, следващата стъпка на FDA ще бъде предприемането на още по-строги мерки за предотвратяване на свободната продажба и употреба на безиглени инжекционни устройства. Това включва и по-широка информационна кампания, насочена към обществеността, с цел повишаване на осведомеността за рисковете, свързани с използването на подобни устройства.

Предупреждението на FDA относно безопасността на безиглени инжекционни устройства за дермални филъри ни напомня за важността на отговорното медицинско обслужване и информирания избор на пациентите. При избора на естетични процедури е от съществено значение да се консултираме с лицензирани и опитни медицински специалисти, които могат да гарантират безопасността и ефективността на процедурите, с които избираме да подложим нашето тяло.

"За съжаление в България, въпреки че има нормативна уредба за нейното прилагане, не се следи и най-различни апарати от този тип все още могат да бъдат намерени абсолютно свободно, както и да бъдат поръчани от Китай, така и от най-различни онлайн магазини.", подчертава Тяна Пресолска

Това показва сериозността на проблема и необходимостта от по-строг контрол и регулация във връзка с употребата на безиглени инжекционни устройства за дермални филъри.
44-тото международно изложение за козметика, естетика, коси и маникюр “Арена на Красотата” ще се проведе от 26 до 28 април в Интер Експо Център в София. Събитието е единственото специализирано изложение в България за професионална козметика, услуги, оборудване и обзавеждане за салони за красота и СПА центрове.
 
Билети за посещение са в продажба в Ивентим - https://www.eventim.bg/bg/bileti/arena-of-beauty-professional-2024-sofiya-inter-ekspo-centr-zala-5-i-6-634958/event.html

Свободен вход срещу регистрация САМО за работещите в бранша - https://arenaofbeauty.com/produkt/free-ticket-2024/.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още новини:

Още анализи: