Експертът по хранителни навици Бил Марлър е прекарал над 20 години в проучване на ползите и вредите от различни продукти и дори е завел редица дела, свързани с хранителни натравяния. В момента Марлър е твърдо решил да избягва напълно определени храни именно, заради вредите, които те нанасят.
След спечелени над 600 милиона долара от клиенти, завели дела за причинени хранителни разстройства от определени продукти, Марлър твърди, че сам се е убедил колко са вредни тези храни и според него не си струват риска.
С негова помощ вече е започнало съдебно разследване срещу хранителния гигант Chipotle след като Марлър открил норовирусни инфекции, разпространявани чрез техните продукти. По този повод той е публикувал статия и конкретно е посочил кои храни е премахнал от диетата си.
Ето храните, които плашат този експерт най-много:
1. Сурови миди
Според него в последните 5 години са причинени повече хранителни натравяния от сурови миди, отколкото е имало за две десетилетия. В глобален план водите стават все по-замърсени и се затоплят, а това спомага развитието на микробактерии и голяма част от тях се откриват в тези морски обитатели.
2. Недобре измити плодове и зеленчуци
По негови думи той ги избягва като “чума”. На външен вид може да изглеждат добре и чисти, но тъй като най-вероятно са инали през много ръце, те са силно замърсени и пренасят редица зарази. Ето защо не е добра идея да се консумират преди да бъдат старателно измити.
3. Сурови кълнове
Чревни разстройства, причинени от сурови кълнове са често срещано явление, твърди Марлър. Заслужава си да обърнем внимание на този факт и да избягваме подобни продукти.
Чревни разстройства, причинени от сурови кълнове са често срещано явление, твърди Марлър. Заслужава си да обърнем внимание на този факт и да избягваме подобни продукти.
4. Сурови меса
Съжалявам, топ готвачи, но суровото месо се оказва опасно. Съветът на Марлър е: Не си поръчвайте пържоли, които не са добре изпечени, рискът да пипнете бактерията “ешерихия коли” или направо “салмонела” е голям.
Съжалявам, топ готвачи, но суровото месо се оказва опасно. Съветът на Марлър е: Не си поръчвайте пържоли, които не са добре изпечени, рискът да пипнете бактерията “ешерихия коли” или направо “салмонела” е голям.
5. Сурови яйца
За всеки, който си спомня за епидемията от салмонела от 80-те и началото на 90-те години на миналия век, това е обица на ухото. Според Марлър възможността от получаване на хранително отравяне от сурови яйца е много по-малко вероятна днес, отколкото е било преди 20 години - но все още има шанс и предпазните мерки не са излишни.
6. Непастьоризирано мляко
Все повече нараства движението, което насърчава хората да пият "сурово" мляко и непастьоризирани сокове, твърдейки, че пастьоризация намалява хранителната им стойност. Марлър обаче смята, че пастьоризация не е опасна - но пък консумацията на сурови напитки може да е сериозен риск за здравето. На пракитка означава повишена опасност от заразяване с бактерии, вируси и паразити.