Защо богатите родители учат децата си да създават контакти?

Повечето родители никога не учат децата си на това колко са важни контактите, констатира Стийв Сиболд. Те гръмко заявяват, че са щастливи, когато децата им са популярни в училище и че имат приятели, с които се радват на щастливи ученически години. Това е твърде наивен подход. Контактите в детската и младежка възраст са изключително ценни и не трябва да се пренебрегват.



Стийв Сиболд проучва в продължение на 30 години живота на 1200 души, които са едни от най-богатите в света. Той извежда основни принципи, по които се различава мисленето на богатите и на хората от средната класа. Публикува ги в книгата си „Как мислят богатите хора“ („How Rich People Think“). Дава съвети как хората могат да станат по-богати. Един от постулатите, които извежда, е свързан с възпитанието на децата и по-конкретно – колко са важни контактите. Според Стийв Сиболд, ако човек си мечтае да стане богат, той трябва да общува с богати – да ги наблюдава как мислят, какво правят, как инвестират, а също така – да може да разчита на тях за съвет и подкрепа в бъдеще.

Позицията на Стийв Сиболд е може би крайно различна от популярните мнения какво родителите трябва да съветват децата си. Всъщност, ако се опираме на неговите възгледи, приятелите са едно и реално са малък брой, контактите са нещо коренно различно. Бройката им с годините става огромна, ако човек знае как се създава мрежа от контакти. Там няма емоция, а едно по-рационално общуване.
Напомня на правилото:

„Англия няма приятели, няма врагове. Англия има интереси.“.

Съветите на Сиболд, макар и доста различни от общоизвестните, се базират на дългогодишни наблюдения на реални хора, които са едни от най-богатите в света. Истината е, че нито един богат човек не съществува без подкрепата на други богати и влиятелни хора. Те го осъзнават и по тази причина богатите родители започват да учат децата си колко са важни контактите още от малка възраст. И точно в това изключително много се различават от мирогледа на родителите от средната класа, които насърчават децата си да са популярни, да имат приятели и да имат победи. За богатите е най-важно постепенното изграждане на мрежата от контакти, които да подпомогнат успеха в бъдеще.

Какво мислят богатите родители и какво мислят родителите от средната класа по отношение на възпитанието на децата?

15 различия между богатите родители и родителите от средната класа

1. Богатите родители учат децата си да бъдат умни и да създават контакти.

Родителите от средната класа насърчават децата си да бъдат добри и да се сприятеляват.

2. Богатите родители учат децата си, че контактите са изключително важни

Богатите родители учат децата си, че контактите са изключително важни дори още от училище и че те могат да направят един средно успешен живот в живот с необикновени възможности. Това особено важи за децата от частните училища, където има влиятелни семейства. По тази причина богатите учат децата си да създадат мрежа от контакти със съучениците си, учителите си, преподавателите и въобще с всички, които могат след това да им помогнат в живота.

Родителите от средната класа се надяват децата им да станат популярни и да си намерят приятели, за да се насладят на годините в училище.

3. Богатите родители са загрижени как да изградят „социална инфраструктура“ на детето си

Богатите родители са загрижени как да изградят „социална инфраструктура“ на детето си, която да му помогне в бъдеще.

Родителите от средната класа се радвам децата им да застанат начело на спортен отбор.

4. За богатите е най-важен успехът в бъдеще.

Победата е нещо много важно за хората от средната класа.

5. Богатите знаят, че за да постигнат нещо в живота, имат нужда от други хора.

Също така знаят, че всички, които сами са си проправили път в живота и са успели, т.н. „self-made“, всъщност са успели, тъй като са подкрепяни от много хора.

Родителите от средната класа се страхуват, че стратегията за създаване на контактите е вид манипулация и използване на хората.

6. Богатите имат събрани контакти от години на хиляди хора.

Хората от средната класа изпращат коледни картички на малцина.

7. Богатите разчитат на своите контакти.

Когато имат нужда от капитал, партньор или съвет за инвестиция, всичко е в техните ръце и могат да се свържат с някой от своята мрежа с контакти.

Хората от средната класа си търсят работа през обяви и специализирани онлайн сайтове.



8. Един от най-важните елементи на забогатяването е създаването на мрежи от контакти.

Това е позицията на богатите родители.

Родителите от средната класа не учат децата си да създават контакти.

9. Богатите родители разговарят с децата си как да се прилага на практика идеята за изграждане на мрежа от контакти.

Ето съвета на Сиболд:

Седнете до децата си и поговорете с тях как се създават контакти. Поставете им цел до края на университета да имат мрежа от поне 1000 контакта.

Тази тема не се обсъжда от родителите от средната класа.

10. Богатите родители учат децата си как да надскочат мечтите си.

Родителите от средната класа учат децата си да бъдат щастливи с това, което имат.

Повечето деца са програмирани от родителите си да са щастливи с това, което имат и да са доволни, че животът им не е тежък. Това не е лоша стратегия, но не позволява на детето да надскочи сегашното си положение.

Богатите родители програмират децата си да мечтаят за почти невъзможни неща и ги подготвят как да ги реализират. Помагат им да развият своите природни таланти и интереси.

11. Богатите родители са готови да скъсат с установените правила, ако не са най-добрите за детето.

Родителите от средната класа учат децата си да отговарят на установените правила за изкарване на прехрана.

12. Богатите родители знаят, че няма невъзможни неща и предават тази вяра на своите деца.

Родителите от средната класа измерват успеха на своето дете с успеха в училище. Истината е, че най-успешните хора в света не са били отличници в училище.

13. Богатите родители учат децата си да поемат рискове.

Богатите родители имат по-широки разбирания за живота и учат децата си да живеят по този начин. За тях животът е игра, която трябва да се играе смело и безстрашно. Те са пример за своите деца.

Родителите от средната класа учат децата си да „играят“ безопасно, да търсят удобството и да избягват болката.

14. Богатите родители учат децата си, че без финансови ресурси животът им ще е труден и ще е борба за оцеляване.

Родителите от средната класа учат децата си, че парите няма да ги направят щастливи, а желанието да си богат е грешно. Мислят, че говоренето за пари с децата ще ги направи материалисти.

tommy hilfinger 2013

15. Децата на богатите от малки са ориентирани да тренират тенис, езда и голф. Играта, която е най-препоръчвана сред богатите, е шах.

Децата от средната класа тренират най-популярните спортове – футбол, баскетбол. Играят най-популярните игри – видеоигрите.

Умните родители дават възможност на децата си да опитат нещо повече от това, което е популярно и масово в техните среди, т.е. насочват ги и към заниманията на богатите, обяснява Сиболд.

Хора с еднакви интереси общуват помежду си. Умните търсят умни. Религиозните търсят религиозни. Богатите търсят богати. Ако искате да станете богат, общувайте с богати хора, за да видите как те възприемат света, какво мислят, какво правят, съветва Сиболд. Общуването с богати хора ще ви даде готови и успешни модели.

Ето цитат от Уил Роджърс, известен американски журналист и актьор, когото Сиболд обича да цитира и с тази мисъл подкрепя тезата си защо са ценни контактите.

„Хората учат по два начина: чрез книги и чрез общуване с по-мъдри хора.“

Реклама

Още от анализи:

  • Елитът започна да нарича хората "безполезни хрантутници"

    За това разказва тази книга. ДОБРЕ ДОШЛИ В ПРЕКРАСНИЯ НОВ СВЯТ. Понякога поетите и писателите виждат отвъд границите на съвременността. „Прекрасният нов свят“ е книга за бъдещето, а независимо от своите художествени или философски достойнства, едн...
  • Медийната машина в САЩ цикли жестоко

    Четенето на американска преса тези дни е истинска радост за душата, пир за ума и зловещ махмурлук за здравия разум. Путин може да е спокоен. В САЩ в момента съществува съвсем друго чудовище, абсолютно различна политическа Годзила, която зловещо плу...

Коментари

Реклама

Още съвети:

Представяме ви: