Четири причини да не давате пари на порасналите си деца

Изглежда все по-пораснали деца търсят подкрепата на своите родители, когато попаднат в сложна ситуация.

Родителите желаят да спасят децата си, независимо на каква възраст са последните. Те няма да позволяват рожбите им да мизерстват и да се чувстват нещастни. Затова, ако могат да помогнат, го правят.

Когато обаче става дума за пари, този начин на действие може да не е от най-препоръчителните.

Обмислете следващите причини, които ще ви изложим.

1. Вашите средства може да намалеят с времето
Важно е да помислите върху това, защото, макар да ви се струва, че поредната парична помощ е само еднократно действие и няма да строши касичката ви, лекотата, с която се получава заем, се превръща в навик за порасналите деца.

Те могат да решат, че когато имат финансов проблем, всъщност нямат, тъй като вие ще го разрешите. След време това наистина може да доведе до изчерпване на вашите парични средства.

2. Ниво на зрялост
Освен това помислете за нивото на зрялост на своето дете. Ако то показва отговорност и мъдро поведение, когато става дума за управление на пари и сега просто има труден момент, тогава заемът може да е временен отговор.

Ако пък детето ви постоянно се сблъсква с проблеми и нередовно плаща сметките, тогава вашата помощ е по-скоро вредна. Дали парите, които ще му дадете, ще го провокират да порасне? Или обратното?

3. Връзката се нарушава
Заемането на пари на приятели и на членове на семейството е рисково начинание. Тъй като тези отношения могат лесно да се влошат, ако парите не бъдат върнати. А на вас не ви се иска да поставяте въпроса на дневен ред... Така се оказвате в порочен кръг.

За някои хора е лесно да се приеме за даденост, че техните роднини винаги ще ги подпомагат финансово.

4. Отплащането не е приоритет
Продължаваме вече започнатата тема. Когато с лекота може да се вземат нечии пари, връщането им не е приоритет.

Вашето дете може да помисли, че мама и тате ще разберат, ако не им върна парите възможно най-скоро, а оттам насетне и никога.

Да си родител не е лесно и понякога възрастта на децата не е от значение, щом те имат нужда от помощ. Нормално е да искате да ги защитите и да облекчите живота им, но съществува риск да ги превърнете в хора, които не умеят да оцеляват сами.