Постижима ли е целта за “мечтаната” работа

Повечето млади хора допускат една често срещана грешка, когато си избират нова работа. Коя е тя разкрива Саймън Синек, автор на четири книги - бестселъри, включително и последната му “Лидерите ядат последни”.

Няма нищо лошо в това да започнеш работа директо след като завършиш училище, но в повечето случаи получаваме един грешен съвет. Казват ни “Намери си работа”, а не “Намери си работа, която обичаш”. Разликата обаче между двете е голяма.


Синек разкрива като проблем на новото поколение, склонността на младите да бъдат нетърпеливи. Това води до следната ситуация: ако младеж изкара няколко месеца и счита, че не е попаднал на ”мечтаната работа”, набързо напуска и си намира нова. Но проблемът е, че няма как да знаете дали това би била мечтана ви работа, ако сте започнали само преди няколко месеца.

Синек споделя, че ако ще се хващате на работа, поне го направете с идеята да научите нещо от нея. Ако не е мястото, което харесвате и обичате, то тогава си вземете поуки.

Вземете си поуки дори от лошото лидерство, в което сте попаднали. Поучете се от нещата, които харесвате и от нещата, които не харесвате. Саймън напомня също, че това да си намерите мечтаната работа не става просто така. Тя няма да изскочи от нищото.

Авторът сравнява търсенето на работа и успешното изграждане на кариера с изграждането на успешна връзка. Не намирате просто така любовта си, докато се разхождате и изведнъж си казвате “О, намерих човек, когото мога да обичам”. Не се случва така. Всъщност намирате някой, който ви обича и работите усърдно всеки ден да останете влюбени в него/нея. След като се влюбите прадължавате да работите над любовта си всеки ден. Като ходенето във фитнеса е. Трябва да работите доста усърдно, за да везете във форма, но след като влезете във форма, все пак трябва да продължите да ходите на фитнес или усилията ви ще са били напразни. Не може да спрете. Продължавате да работите. Същото е и с постигането на успешна кариера.

Трябва да работите усилено, за да си кажете един ден “О, Боже, наистина обичам това място”. Но това не се случва като чудо. Няма да намерите мечтаната работа прескачайки от място на място и пак, и пак. И помнете, че ще отнеме време да се установите и да изградите работното си място като “мечтаното” работно място.