Музикалният албум „Причините да останеш жив“ повтаря успеха на книгата на Мат Хейг

Дългоочакваният албум на британския писател Мат Хейг и барабаниста Анди Бъроуз Reasons to Stay Alive (Причините да останеш жив) влезе в топ 40 на iTunes само ден след официалната си премиера. Автор на текстовете на всички 11 песни в албума е Мат Хейг, а повечето от тях са посветени на темата за депресията. Спечелилият отдавна симпатиите на читателите по цял свят Хейг доби популярност и у нас с автобиографичната книга „Причините да останеш жив“ (изд. „Intense”), превърнала се в бестселър и платформа за популяризиране на темата за психичното здраве.

Бъроуз, бивш барабанист на групата Razorlight, писал песни за Том Одел и Рики Жерве, се запознава с Мат Хейг в Twitter. Първоначално всеки от артистите следи творчеството на другия и му се възхищава без да се свързва с него. Докато един ден двамата не започват да обмислят съвместен проект, вдъхновен от бестселъра на Хейг „Причините да останеш жив“.

В книгата си писателят, без дори да подозира тогава за бъдещия си музикален проект, споделя един от ценните си съвети за излизане от състояние на депресия:

„Как да прекрачите отвъд времето: слушайте музика“.

Албумът, записан в личното музикално студио на актрисата Кейт Хъдсън, е препоръчан от създателите си като перфектен фон за четене на едноименната книга на Хейг.

Бъроуз казва пред The Guardian, че книгата на Хейг му е подействала терапевтично и двамата са много близки в момента. А самият автор добавя:

„Тотално невротични сме. Имаме си няколко проблема, свързани с тревожността“.

Британският журналист и писател споделя, че е превърнал своите терапевтични бележки в текстове за песни. И обяснява разликите в писането:

„За нехудожествената книга трябва да правиш проучвания и да сверяваш всичко с фактите. При песента можеш да предадеш същността на това, което чувстваш, и да бъдеш напълно откровен в изразяването си“.

За книгата
Един от петима британци страда от депресия. В тази статистика попада преди две десетилетия и писателят Мат Хейг, а в книгата му „Причините да останеш жив“ можем да прочетем как се е справил с болестта и как се е научил да живее наново след един изключително болезнен период.

Твърдо вярващ, че най-старото клише е и най-вярното: има светлина в края на тунела, 43-годишният Хейг ни учи и насърчава да празнуваме малките радости и миговете на душевна хармония; напомня ни, че винаги има причини да останем живи.

И дори повече – в книгата си британецът дава много ясни практически съвети за излизане от задънена ситуация. Той описва стъпка по стъпка своя път от изпадането в депресия, когато е на 24 години, през опитите да намери изход, до щастливата развръзка. Стилът е свеж, назидателният тон отсъства, а посланията стигат до читателя с лекота и британски хумор.

Кой е Мат Хейг
Мат Хейг е роден през 1975 г. в Шефийлд, Великобритания. Завършва университета в Хъл със специалност английски език и история. Пише романи за деца и възрастни, има успешна кариера и като журналист. На 24-годишна възраст изпада в клинична депресия и въпреки че продължава да пише в това състояние, то оказва огромно влияние върху творческия му и житейски път. Шестнайсет години по-късно написва „Причините да останеш жив“ – книга, която счита за част от терапията си и която дава сила и мотивация на хиляди хора по света. Днес писателят живее в Брайтън, Великобритания, със съпругата си и двете им деца.

„Причините да останеш жив“ е втората книга на български на Мат Хейг след номинираната за медал „Карнеги“ „Кланът Радли”, по която Алфонсо Куарон снима филм. А съвсем скоро Intense ще издаде и друго негово популярно заглавие - „Как да спрем времето”.

Чуйте песента Reasons To Stay Alive от едноименния албум на Мат Хейг и Анди Бъроуз тук.


За книгата
„Причините да останеш жив“ от Мат Хейг

„Причините да останеш жив“ от Мат Хейг

Издателство: Intense
Библиотека: LOCUS SPIRITUALIS
Преводач: Антония Иванова
Корица: Емил Марков
Обем: 184 стр.
Корична цена: 14 лв.
ISBN: 9789547832626