Има ли планетарното хранене почва у нас?

Има ли планетарното хранене почва у нас?
Днес хората обръщат все по-голямо внимание на здравословното хранене, но колко от нас всъщност се замислят, че храненето ни има пряко отношение и към природата? Къде се пресичат грижата за човешкото благо и това на планетата? Точката на тяхната „среща“ е осъзнатото хранене, което се основава на т. нар. планетарна диета.
 
Планетарната #ХапкаСмисъл

Прочети още: Има ли планетарното хранене почва у нас?

Призьорите от седмите Годишни награди Employer Branding Awards през 2024 година

Призьорите от седмите Годишни награди Employer Branding Awards през 2024 година

Близо 100 кандидатури се конкурираха в седмото издание на Годишните награди на b2b Media Employer Branding Awards за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на Работодателския бранд.

Наградата за “Най-добър работодател на годината - Employer of the Year” за втора поредна година грабна Kaufland България , а отличието Employer Brand Leader за компания взе Висше училище по телекомуникации и пощи, докато индивидуалният приз си поделиха

Дамян Илиев, Experian България и  Денис Бродски, SVP People & Culture, tbi bank.

Прочети още: Призьорите от седмите Годишни награди Employer Branding Awards през 2024 година

Проф. Владимир Мартинек - един от пионерите в миниинвазивната ортопедия в Европа ще проведе прегледи в МК "Доверие"

Проф. Владимир Мартинек - един от пионерите в миниинвазивната ортопедия в Европа ще проведе прегледи в МК "Доверие"
На 9-ти март Медицински комплекс "Доверие" ще има удоволствието да посрещне професор доктор Владимир Мартинек, който ще предостави своята експертиза на пациентите чрез индивидуални прегледи. Проф. Мартинек е известен със своите значителни постижения в областта на миниинвазивната ортопедия, което го прави водещ специалист в областта.

Проф. Мартинек е завършил хуманна медицина в LMU Мюнхен и е преминал през обширно обучение и специализация в някои от най-престижните медицински институции по света. Той е признат за своя принос към развитието на спортната медицина и ставната хирургия, като се фокусира върху лечението на увреждания на коленни, раменни и тазобедрени стави. Професионалният му опит включва работа в голяма ортопедична практика в Бад Айблинг, където извършва около 800 операции годишно.

Прочети още: Проф. Владимир Мартинек - един от пионерите в миниинвазивната ортопедия в Европа ще проведе...

Как да върнем енергията в тялото си?

Как да върнем енергията в тялото си?
Забързаното ежедневие все повече налага да обърнем внимание върху нуждата на организма ни от детокс, но трябва да си дадем сметка, че той има много измерения.

Специалистите често говорят не само за познатия ни хранителен детокс, в който премахваме консумацията на определени храни и напитки, а и за емоционалния такъв. Важно е да се отбележи, че тялото ни е така проектирано, че да притежава всичко необходимо, за да се детоксикира, но понякога стресът, който сме натрупали в себе си е по-трудно да бъде премахнат с лекота. Как обаче да постигнем баланса и да помогнем както на организма ни, така и на ума ни да се пречистят, когато усетим нужда?

Прочети още: Как да върнем енергията в тялото си?

Работната среда и ревматоидният артрит: всичко, което е важно да знаем

Работната среда и ревматоидният артрит: всичко, което е важно да знаем
В съвременния бързо развиващ се свят, работната среда играе значителна роля в живота на всеки от нас. За съжаление, тя може да бъде и опасна, особено когато става въпрос за нашето здраве. Едно от заболяванията, което може да бъде пряко повлияно от условията на труд, е ревматоидният артрит (РА) – хронично възпалително заболяване, което атакува ставите и може да доведе до сериозни увреждания.

Според последните проучвания, почти една трета от хората с РА са принудени да напуснат работа в рамките на пет години от диагнозата си. Рискът е особено висок за лица извършващи тежък физически труд, където натоварването и стресът върху ставите могат да влошат състоянието.

Прочети още: Работната среда и ревматоидният артрит: всичко, което е важно да знаем

Защо учебните заведения са най-застрашени през грипния сезон?

Защо учебните заведения са най-застрашени през грипния сезон?
Зимният сезон води със себе си нуждата да се приберем на закрито. Затваряме се вкъщи, усилваме парното и неволно създаваме среда, в която въздухът застоява, а респираторните вируси намират убежище. Едни от най-рисковите места за предаване на вируси са именно училищата.
 
Болестите, предавани по въздушно-капков път

Рискът от болести, предавани по въздушно-капков път, нараства през студените месеци. Вирусите, включително известният COVID-19, се разпространяват предимно чрез малки частици, които могат да се задържат във въздуха с часове. Когато човек, заразен с респираторен вирус, диша, говори или кашля, той отделя тези частици. В добре проветрено помещение частиците бързо се разпръскват, което драстично намалява вероятността да бъдат заразени и други хора. В лошо проветрени помещения обаче те се натрупват, което увеличава риска от предаване на вируса.
 

Прочети още: Защо учебните заведения са най-застрашени през грипния сезон?

Как да научим децата да пият достатъчно вода

Как да научим децата да пият достатъчно вода
Сигурно си мислите, че правилната хидратация е лесна като детска игра. Да, но не е, защото често и ние възрастните забравяме да пием достатъчно вода и чакаме жаждата да ни подсети. Може би от детството си спомняте и редовните забележки, че не трябва да се пие студена вода, когато човек е потен и уморен. Вероятно спазвате правилото и до днес на свой ред повтаряте същото и на децата си. Защото те се сещат за вода най-често когато навъртят сериозен километраж и изплезят език – буквално.

Често безпомощно вдигаме ръце и се чудим как да го научим това дете, че трябва да пие вода по-често, а не само когато жаждата не му остави друг избор. И да, това е също толкова важно, колкото да го научим да посяга към плодовете и зеленчуците, а не към чипсовете и вафлите.

Прочети още: Как да научим децата да пият достатъчно вода

Реклама

Още новини:

Още анализи: