7,4% безработица и забавяне ръста на заплатите у нас през 2021 година заради COVID кризата

7,4% безработица и забавяне ръста на заплатите у нас през 2021 година заради COVID кризата
В Еврозоната трайно незаетите ще достигнат 6,6 млн. души, прогнозира Euler Hermes
 
Заради икономическите сътресения от COVID-19 кризата безработицата в България през 2021 година се очаква да достигне 7,4%, прогнозира глобалният лидер в застраховането на
търговски кредити – Euler Hermes в регулярния доклад за развитието на страната ни. Това ниво е едно от най-високите в региона на Централна и Източна Европа, показва сравнителен анализ на експертите. През 2022 година с очакваното поетапно възстановяване на бизнеса безработицата ще може да се редуцира до 6,2%. Тази ситуация на пазара на труда ще се отрази и в значително забавяне на ръста на заплатите у нас, като след убедителното увеличение през предходните две години съответно с 11,5% и 7%, за 2021 година се очаква осезаемо успокояване на тенденцията до 3% ръст, а за 2022 година – 5%.

Прочети още: 7,4% безработица и забавяне ръста на заплатите у нас през 2021 година заради COVID кризата

Правата на служителите са абсолютно еднакви при трудов инцидент – в хоум офис или в офис

Правата на служителите са абсолютно еднакви при трудов инцидент – в хоум офис или в офис
В действащия нормативен акт към настоящия момент липсва специално уточнение  за трудова злополука в домашни условия – алармират експерти

Вече повече от една година българският работещ полага труд в ситуация на извънредна пандемична обстановка. Според данни на НОИ с малко над 300 на брой са намалели инцидентите на работното място през 2020 спрямо 2019 г. Инцидентите, станали на работното място за 2020 г. са 1901, а на път за работа - 408, през 2019 г. На работа са пострадали 2241 души, а на път за работа - 490.

Прочети още: Правата на служителите са абсолютно еднакви при трудов инцидент – в хоум офис или в офис

МЕГАПАРК е с нов интериор в духа на концепцията Living Room

МЕГАПАРК е с нов интериор в духа на концепцията Living Room
Реконструкцията на сградата трансформира изцяло 2600 кв.м общи пространства като развива и обновява съществуващите и добавя нови услуги за наемателите.
 
Екипът на Lion’s Head, компанията-собственик на Мегапарк, използва периода на дистанционна работа на наемателите, за да реализира мащабен проект по реконструкция на офис комплекса. Новият интериорен дизайн е вдъхновен от идеята за повече удобство и уют на служителите и посетителите. В общите части са обособени самостоятелни зони за работа и отдих с повече възможности за нетуъркинг в неформална среда. Основната цел е да се предостави разнообразие от услуги и функционалности, които позволяват на наемателите да се съсредоточат върху своя бизнес, по-лесно да привличат и задържат таланти и да стимулират креативността на екипите си.

Прочети още: МЕГАПАРК е с нов интериор в духа на концепцията Living Room

PwC: Българските бизнес лидери са предпазливо оптимистични за икономически растеж

PwC: Българските бизнес лидери са предпазливо оптимистични за икономически растеж
Българските бизнес лидери са предпазливо оптимистични за икономически растеж през годината. 58% от бизнес лидерите у нас прогнозират, че глобалният икономически растеж ще се подобри през следващите 12 месеца спрямо 76% на глобално ниво. Това показват резултатите от Годишното глобално проучване на PwC сред представителите на бизнеса у нас, част от 24-ото ежегодно глобално проучване на PwC.

68% от българските бизнес лидери очакват ръст на приходите на компаниите си, но едва 45% прогнозират ръст на рентабилността. В световен мащаб съответните резултати са 74% и 65%.

Прочети още: PwC: Българските бизнес лидери са предпазливо оптимистични за икономически растеж

Кога е най-подходящият момент да наемем нов човек в екипа?

Кога е най-подходящият момент да наемем нов човек в екипа?
Пред какви други финансови проблеми са изправени собствениците на бизнес и какви са възможните решения? - представя поредица от практически уебинари

Третата поредица от обучения, посветена на най-често срещаните финансови проблеми в бизнеса, ще се проведе през юни 2021 г. Серията от уебинари “Управлявай успешно финансите на бизнеса си“ е изградена от четири последователни модула, по време на които доказани специалисти в сферата разкриват тайната на ефективния бизнес.  Обученията са подходящи както за собственици на утвърдени бизнеси, така и за предприемачи, които все още търсят успешната формула за печеливш бизнес.

Какво е различното в третото издание на „Управлявай успешно финансите на бизнеса си“?
Лекторите на събитието Димка Кънчева и Ивайло Гърков ще споделят своя дългогодишен опит от практиката, а участниците в обучението ще могат да задават лично своите въпроси към тях в реално време. „Големият успех на предишните две издания, ни провокира да проведем обученията за трети път и то в рамките само на една календарна година!“, споделят организаторите. „Този път ще обърнем особено внимание и на всички казуси и теми, които възникнаха сред предишните участници“, допълват още лекторите.

Стремежът ни да реорганизираме максимално ефективно работата на фирмата си, както и необходимостта от делегиране на задачите, ни води до неизменния въпрос - в кой момент трябва да се наеме нов човек в екипа, особено в несигурни икономически времена като през последната година? Този казус все по-често се дискутира между участниците в обучението “Управлявай успешно финансите на бизнеса си “. Това е въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Отговорът много зависи от конкретната ситуация. Решението, което предлагаме по време на обучението, е предприемачите да нарисуват в цифри картината на бизнеса си. На база на тези цифри, вече ще могат да вземат адекватно за ситуацията решение.
Въпросът за необходимостта от наемане на нови служители, често се задава от собственици на бизнес в сферата на услугите – проектантски, архитектурни, IT, консултантски, счетоводни, правни, обучителни и др. Особено е характерен за бизнеси, които работят по проекти.

Дали е добра идея да се натовари съществуващият екип с повече работа и самите собственици на бизнес да не поемат повече задачи за известно време, вместо да назначат  нов човек? Дали не е по-доброто решение да се поддържа допълнителен ресурс, натоварен по-малко, но с идеята, че като се поемат нови проекти ще бъде запълнено времето на наетото лице (лица)? И в двата случая е необходимо да се помисли какво печели и какво губи собственикът на компанията. Добре е да се анализират внимателно всички положителни и отрицателни страни и на база картината на бизнеса в цифри, както и всички останали фактори, да се прецени кое решение в момента ще е най-ефективно.

Ако вие сте собственик на бизнес и сте имали подобни ситуации, ще се радваме да ги споделите с нас по време на следващото ни обучение „Управлявай успешно финансите на бизнеса си“, което ще се състои през месец юни 2021.

ПРОГРАМА НА ОБУЧЕНИЕТО

„Управлявай успешно финансите на бизнеса си”
    •    Модул 1. Рентабилност, 11.06.2021 г.
    •    Модул 2. Парите в бизнеса, 18.06.2021 г.
    •    Модул 3. Управление на проекти, 25.06.2021 г.
    •    Модул 4. Финансирай дейността, 02.07.2021 г.


Повече информация за събитието, както и как да се включите в него следете на https://consendo.bg/ .

Гъвкаво работно пространство – пространство за дистанция

Гъвкаво работно пространство – пространство за дистанция
Sofia Airport Center е един от първите  офис проекти в София, който инвестира значително в цялостното развитие на бизнес парка, за да отговори адекватно на следпандемичните изисквания на своите наематели

Компаниите започват да планират поетапно връщане на служителите на работните им места и е необходимо да се адаптират бързо в новата среда. Сред приоритетите е преосмислянето на  цялостното разпределение на офиса с цел балансиране комфорта на служителите. Ключова роля за успеха на този процес има наемодателят. Неговата задача е да съобрази необходимостта офисните площи да бъдат съгласувани с актуалните санитарни изисквания и здравословни работни практики, както и с необходимото пространство за дистанция. Офисите в новата реалност е важно да се съобразяват с баланса  на работната среда и да се впишат като пространствени елементи на корпоративната култура.

Прочети още: Гъвкаво работно пространство – пространство за дистанция

Промени на върха в КВС Груп

Промени на върха в КВС Груп
След одобрение от годишното Общо събрание на акционерите на 6 май 2021 г. KBC Груп ще направи промени в своя Изпълнителен комитет:

• Люк Попелиер, настоящият главен изпълнителен директор на бизнес ресор “Международни пазари”, ще наследи Рик Шеерлинк като главен финансов директор и изпълнителен директор на KBC Груп. Люк ще отговаря също така и за “Пазари” и KBC Securities.

Прочети още: Промени на върха в КВС Груп

Реклама

Още новини:

Още анализи: