Кофас начертава два сценария за възстановяване след кризата

Кофас начертава два сценария за възстановяване след кризата
Процес на постепенно възстановяване на икономиките или втора вълна на вируса са основните два сценария според Грегорж Шилевич, регионален икономист на Кофас груп. Той обяви това по време на специален уебинар на тема „Последиците от COVID-19 върху икономиката“.

Според първия, базов сценарий, се очаква внимателно и постепенно съживяване на бизнеса от края на месец май нататък, а възстановяването ще дойде през третото и четвърто тримесечие на годината. При рисков сценарий обаче се очаква втора вълна на заразата през есента, което ще донесе допълнителни карантинни мерки, а това ще има доста по-дълъг негативен ефект върху бизнеса в световен мащаб. Съответно, възстановяването ще дойде доста по-бавно.

Прочети още: Кофас начертава два сценария за възстановяване след кризата

Кои са новите модели на работа в контекста на новата реалност? или Какви са тенденциите на работната среда на бъдещето?

Кои са новите модели на работа в контекста на новата реалност?  или  Какви са тенденциите на работната среда на бъдещето?
На проведения преди дни уебинар SMART WORK – Бъдещето е тук, организиран от Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) бяха изнесени данни и се очертаха нови тенденции на пазара на кадри. Участниците споделиха опит и информация за най-изявените очаквания на кандидатите, както и кои са предпочитаните работодатели и кои са ключови принципи на работа в криза с цел запазване на организационната ефективност.

Лектори на SMART WORK – Бъдещето е тук бяха Елена Дречева, изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България“, Теодора Петкова, председател на УС и главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“, Петър Торнев, директор на Технологичния център на „Аксенчър" в България, и Евелина Славкова, социолог, съосновател на агенция „Тренд“.

Прочети още: Кои са новите модели на работа в контекста на новата реалност? или Какви са тенденциите на...

Проучване: В центъра на кризата вниманието е към онлайн пазаруването

Проучване: В центъра на кризата вниманието е към онлайн пазаруването

От всички клонове на дигиталния маркетинг, онлайн пазаруването реагира най-адекватно на пандемията – това стана ясно от проучване на компанията за онлайн мониторинг и анализ на съдържание Neticle, публикавана през април в сайта manifesto.bg. Сега ще ви запознаем с по-детайлно проучване по темата.

За да филтрира онлайн съдържанията от Нетикъл моделираха две ключови думи, синонимите онлайн пазаруване (на графиките: online shopping), както и най-значителните онлайн магазини в страната под думата webshop (Ardes.bg, Decathlon.bg, eMag.bg, FashionDays, Get.bg, Gift.bg, Helikon.bg, Ikea.bg, Koketna.bg, MyMall, Obuvki.bg, Ozone.bg, Sportdepot.bg, Store.bg, Technomarket, Technopolis, VMZona, Zora.bg).

Прочети още: Проучване: В центъра на кризата вниманието е към онлайн пазаруването

АДРЕС: 90 000 евро е средната цена на сделките за жилища в София през периода на извънредното положение

АДРЕС: 90 000 евро е средната цена на сделките за жилища в София
Средната продажна цена на жилищата в София за периода на извънредното положение е 90 000 евро. Това сочи статистиката на АДРЕС недвижими имоти за времето от 13 март до 13 май. По данни на компанията, 10% е отстъпката, която най-често е била договаряна при реализацията на сделките.

„Малко над 35% от покупките за периода на извънредното положение са реализирани с до 10% по-ниска от офертната цена. Основен катализатор на това са купувачите, които в момента са по-адаптивни от продавачите. Те проактивно търсят начин да сключат сделка, докато немалък дял от продавачите оттеглят офертите си в очакване старите ценови нива да се завърнат. Това обаче най-вероятно няма да се случи. Не знаем какво да очакваме след 6 месеца, затова хората, които искат да продават, могат да загубят от отлагането”, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

Прочети още: АДРЕС: 90 000 евро е средната цена на сделките за жилища в София през периода на извънредното...

Бизнесът трябва да заложи на уменията на екипа си, освен на въвеждането на изкуствения интелект, за да извлече максимална полза от него, сочи проучване

Бизнесът трябва да заложи на уменията на екипа си, освен на въвеждането на изкуствения интелект, за да извлече максимална полза от него, сочи проучване

Повече от 90% от най-зрелите AI компании наемат квалифицирани служители, за да повишат компетенциите на екипа си. 76.7% увеличават инвестициите в придобиване на нови умения

Microsoft Corp. публикува данни от международно изследване, от които става ясно, че компаниите виждат най-много бизнес ползи от изкуствения интелект (AI), когато внедряването му е комбинирано с обучителни програми, фокусирани върху развитието на технически и „меки умения на служителите. В глобалното проучване, проведено в периода 12-30 март, са участвали близо 12 000 служители и ръководители от по-големите предприятия на 20 пазара. Резултатите обобщават кои умения ще са необходими за извличането на максимална полза от изкуствения интелект, както и съвети от компании, които вече работят с него.

Прочети още: Бизнесът трябва да заложи на уменията на екипа си, освен на въвеждането на изкуствения интелект,...

Петя Жекова е новият мениджър „Бизнес операции“ на Sanofi Pasteur в България и Северна Македония

Петя Жекова е новият мениджър „Бизнес операции“ на Sanofi Pasteur в България и Северна Македония

Петя Жекова e новият мениджър „Бизнес операции“ за България и Северна Македония на Sanofi Pasteur, подразделението за ваксини на фармацевтичната компания Sanofi.

Тя ще отговаря за разработването и изпълнението на бизнес стратегията на Sanofi Pasteur в двете държави в унисон със заложените глобални цели на компанията, като поддържа високите стандарти за качество в работата си. Петя Жекова ще работи за затвърждаването на имиджа на компанията като отговорен лидер в областта на ваксините, като ще подпомага поддържането на работещи и партньорски отношения със здравните институции.

Прочети още: Петя Жекова е новият мениджър „Бизнес операции“ на Sanofi Pasteur в България и Северна Македония

Веригата комуникационни консултанти SEEnthesis с първи регионален форум на тема „Потребителското поведение и бизнес средата на Балканите“

Веригата комуникационни консултанти SEEnthesis с първи регионален  форум на тема „Потребителското поведение и бизнес средата на Балканите“
Между 30 и 50% редукция в комуникационните бюджети, до 250% ръст в онлайн присъствието, изместване на потребителски предпочитания към продукти родно производство и нараснал интерес към качествени имоти за покупка са сред общите тенденции на седемте представени пазара

София, 18-и май, 2020 г. За първи път преди дни веригата комуникационни агенции от Балканския регион SEEnthesis The Balkan Hub, учредена от българската група Interpartners, проведе международен онлайн форум на тема „Потребителско поведение и бизнес среда на Балканите“.

Прочети още: Веригата комуникационни консултанти SEEnthesis с първи регионален форум на тема „Потребителското...

Реклама

Още новини:

Още анализи: