Проваля ли се капитализмът?

Проваля ли се капитализмът?
Проблемът не е, че “капитализмът се е провалил”. Всъщност точно обратното - проблемът е, че капитализмът е изключително успешен - може да се каже по-успешен, отколкото трябваше да бъде.

Капитализмът успя в трите си основни цели

Прочети още: Проваля ли се капитализмът?

Капитализмът премахва робството

Капитализмът премахва робството
Темата за робството стана много актуална, но никой не коментира реалните исторически причини за съществуването и отмяната му. Затова си позволявам да обърна внимание на енергийната интерпретация на историята на робството:
 
1. Производството или придвижването на каквото и да е изисква енергия. През почти цялата човешка история мускулната сила е основен енергиен източник за човечеството - за съжаление с изключително ниско КПД. Поради това начинът някой да подобри качеството си на живот минава през впрягане на мускулната сила или ограбване на труда на хиляди други. Екстремно ниско платеният труд и робството са логично следствие. Залавянето и търговията с роби в миналото е съвременният еквивалент на добив, складиране, пренос и потребление на енергия. 

Прочети още: Капитализмът премахва робството

Отворено писмо до Тръмп

Отворено писмо до Тръмп
Италианският архиепископ Карло Мария Вигано до американския президент Доналд Тръмп: Продължете борбата си срещу дълбоката държава

„В отворено писмо католически архиепископ в Рим каза на президента на САЩ Доналд Тръмп, че "дълбоката държава" е повела"жестока война" срещу него на фона на пандемията на коронавирус и BLM, започнали след смъртта на Джордж Флойд.

Архиепископ Карло Мария Вигано, бившият апостолски нунций в Съединените щати, помоли Тръмп да продължи битката си срещу „децата на мрака“, както Вигано нарича в  отворено писмо, дълбоката държава и дълбоката църква.

Прочети още: Отворено писмо до Тръмп

Докато си говорим за робството

Докато си говорим за робството
В повечето случаи, когато се спомена робството, твърде много хора автоматично си представят черни хора подчинени на бели господари. Тази картина не представя дори и 10 процента от реалността. Робството е съществувало на всеки населен от човечеството континент.

Самата дума "slave" на английски произхожда от друга дума, с която се описва племе от бялата раса - славяните. Те са били поробвани масово векове наред и в много по голям мащаб, отколкото е било черното население в САЩ и изобщо в Западното полукълбо.

Прочети още: Докато си говорим за робството

Протест в калчища

Протест в калчища
 
Гледах малко от тоя протест "срещу расизма" – 99% на английски език – в София. Корекомско от "топа" до "ботъма"! Заслушах се в "ораторите". Ремсистите от преди век разполагаха с повече идейност и по-богат речник. И не пропагандираха на руски, както тези, на езика на своята 'country of origin'. Тези хора са толкова ограничени, че не разбират, че
 
първо, протест "срещу расизма" в "полза" на "ромите" не е в тяхна полза, защото ги сегрегира от расата, към която ромите принадлежат – индоевропейската. И ние, и т. нар. роми сме от една раса. В този смисъл, протестът е израз на расистко мислене. (Или, впрочем, не е израз на мислене, а на прогресистки copy&paste).

Прочети още: Протест в калчища

Как Тайван е преборил коронавируса в зародиш

Как Тайван е преборил коронавируса в зародиш
Едната причина за успеха очевидно са маските, въведени от първия ден (всъщност от години преди него, но в случая направени задължителни и "усилени" с моментално увеличаване на производството на 20 милиона дневно вместо обичайните 2 милиона преди това).

Но може би дори по-съществени се оказват... приложенията на телефоните. Оказва се, че Тайван си има "дигитален министър". Като гледам, момче на 30-тина години, на което явно никой не му е казвал, че в държавата има търсене на овчари, понеже Катар иска много овчО, "ама той бил... айти специалист".

Прочети още: Как Тайван е преборил коронавируса в зародиш

Реклама

Още анализи:

Още новини: