Светът задълбава в икономическа криза

Светът задълбава в икономическа криза
Светът влиза в период на трайно висока инфлация - поне 2-3 години. Толкова ще е и изразената криза в Европа - тази зима е тежка за индустрия на Стария континент, но догодина и по-догодина ще е още по-сложно, защото количествата газ и нефт ще са все така оскъдни. В ЕС вече са налети 700 млрд. евро за енергийни помощи, което дългосрочно натиска курса на еврото, без да създава енергиен капацитет - ядрени мощности, въглища, дълги договори или собствен добив.

Прочети още: Светът задълбава в икономическа криза

КОЙ печели най-много от войната между Русия и Украйна!?

КОЙ печели най-много от войната между Русия и Украйна!?
Норвегия прави луди пари от износ на нефт и газ към Европа през 2022 г. Освен това правителството планира приходите им да скочат с още 18% до 131 милиарда долара през 2023 г. Явно не работят с допускане за ниски цени. :-)

Едновременно с това водещите им компании правят невероятни планове за инвестиции - например Aker BP предвижда да вкара над 20 милиарда долара в нови 10 проекта до 2030 г. А това е капка в морето в сравнение с гиганта Equinor...

Колективен Ам-Гъл страда за машинния "Май Прешъс"

Колективен Ам-Гъл страда за машинния "Май Прешъс"
Спрях да се чудя защо горещо подкрепящите третия пол изпадат в ужас от втория начин на гласуване. Който всъщност е първият, понеже става дума
за хартиената бюлетина.

Защо е целият "този вик към облаците, и това проклятие, и този страх".

Защо е тази истерия, след като любимите им машини си остават на разположение?

Защо критикувам политиката на Запада?

Защо критикувам политиката на Запада?
Винаги ми е било странно, когато някой подметне «Ти нали живееш в Лондон, защо критикуваш политиката на Запада?» Странно ми е, защото тези хора не разбират няколко очевидни факта:

- Аз критикувам политиката на днешните неолиберални политически елити, които систематично деконструират всичко, което е направило западната цивилизация велика в продължение на векове;

Прах и комсомолщина във финансите

Прах и комсомолщина във финансите
България (заради валутния борд) е едно от последните места с реално независима централна банка.

(Какъв парадокс - бордът те прави независим. Ограничението е сила.)

Изчезващата държава България

Изчезващата държава България
Към 2021-ва година страната ни е била на 36-то място на света по богатство на населението.

Същевременно сме номер 1 от общо 200 държави по изчезване. Не номер 36 или 164 - номер едно. Най-бързо топящият се народ на света.

Докато близо 170 държави на Земята са по-бедни, корумпирани и неуредени, то нито една не изчезва по-бързо от нас. Тоест хем от една страна сме в клуба на 36-та най-богати народа (от 200), хем от друга сме на дъното по изчезване като население.

Прочети още: Изчезващата държава България

Чий идол е Че Гевара?

Чий идол е Че Гевара?
На 9 октомври 1967 година ЦРУ премахна Че Гевара в Боливия. Тази личност преди години ме интересуваше, защото изследвах злото, което беше Гевара, родено от  комунистическите му идеи и също - не можех  да разбера защо този убиец беше и е така популярен по света.

Преведох единствената в България остро критична книга за Гевара /"Истинският Че Гевара" от Умберто Фонтова, изд МаК 2007/. По-късно открих изкл любопитни данни - КГБ участва активно в създаването на геваристкия мит!!  Този текст от 2010 е именно за това:

Прочети още: Чий идол е Че Гевара?

Реклама

Още анализи:

Още новини: