Как да опазим българската медоносна пчела?

Как да опазим българската медоносна пчела?
Данни от последните изследвания на територията на Европа показват, че генетичното разнообразие на медоносните пчели като насекоми с огромно биологично, екологично, стопанско и икономическо значение е застрашено. Сред множеството фактори за това е интензивният трансфер на чужди подвидове из територията на континента. В тази връзка учените са категорични, че за опазването на медоносните пчели е важна целенасочената грижата за местните им популации, които са най-адаптирани и устойчиви към обитаваните от тях конкретни условия на средата.

Прочети още: Как да опазим българската медоносна пчела?

Ролята на родителите е решаваща за здравето на детските зъби

Ролята на родителите е решаваща за здравето на детските зъби
Съвети и препоръки към родителите от Д-р Ирина Михайлова, специалист по детска дентална медицина

Полагайте грижа за зъбките на детето от най-ранна възраст

Прочети още: Ролята на родителите е решаваща за здравето на детските зъби

Съвети за кариерно развитие на жени

Съвети за кариерно развитие на жени
Жените в България имат най-добри възможности за кариерно развитие, според Reboot Online.

Всички жени притежават потенциала да оформят своята собствена история на успеха. Чрез включването на тези овластяващи стратегии за кариера не просто навигираме в професионалния свят – ние, жените,  проектираме пътя, отразяващ амбициите, ценностите и силните ни страни, споделя Madamsko.

Малко или много, всяка една от нас, е интегрирана в дълбокия и необятен професионален свят. На въпроса къде седи една успяла жена на социалната стълбичка, всеки дава различен и неясен отговор. Има ли обаче шанс да се удавим в опитите си да изплуваме на повърхността?

Прочети още: Съвети за кариерно развитие на жени

Кърмене или адаптирано мляко?

Кърмене или адаптирано мляко?
Бъдете внимателни при избора на адаптираното мляко и на водата, с която го приготвяте д-р Теа Александрова, педиатър

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием

Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием
Изберете чиста, натурална вода с разнообразен минерален състав, съветва специалистът по хранене.

Всеки от нас знае колко важно е да се грижим за хидратацията си. Но как да изберем правилната вода, която помага да останем здрави и енергични?

„Човешкия организъм е динамична система, която непрекъснато се обновява и поддържа определено равновесие. За да запазим равновесието и здравето си, водата, която пием е от съществено значение,“ споделя специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова. И продължава: „Колко вода пиеш?“ е често срещан въпрос, задаван от лекари, майки и даже приятели. Но все по-рядко до нас достига въпросът „Каква вода пиеш?“. А всъщност имаме множество води на разположение. България е благословена с водното си богатство и е на второ място в света по находища на натурални води“, напомня специалистът.

Прочети още: Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием

Next DiFi-финансовият форум с издание в крак с иновациите

Next DiFi-финансовият форум с издание в крак с иновациите

Срещаме ви с основателката на b2b Media, която стои зад престижното събитие.

На 23 октомври се състоя осмото издание на международния финансов форум Next DiFi. Тазгодишните теми бяха дигитализацията на банковия сектор и небанковите финансови институции, навлизането в една нова ера и настъпващите иновации. Обсъдиха се и регулацията в това време и възможните опасности, пред които са изправени финансистите.

Прочети още: Next DiFi-финансовият форум с издание в крак с иновациите

Какво трябва да знаем за микроорганизмите във водата, която пием?

Какво трябва да знаем за микроорганизмите във водата, която пием?
От критично значение е да запазим чистотата на сладководните източници, тъй като те снабдяват хората с питейна вода.

Водата е жизненоважен ресурс, който играе ключова роля за всички живи организми на Земята. Тя служи като жизнена среда, разтворител на вещества, регулатор на температурата и участва активно в обмяната на веществата. Всички организми, от микроби до растения и животни, зависят от водата за своето съществуване. За да разберем повече за микробиологичното качество на водата и неговото значение, разговаряхме с проф. Соня Костадинова, декан на Биологическия факултет на Пловдивския университет, и проф. Велизар Гочев, ръководител на катедра „Биохимия и микробиология“ в същия университет.

Прочети още: Какво трябва да знаем за микроорганизмите във водата, която пием?

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: