Алкализацията чрез прием на подходяща вода играе важна роля в подобряване на бъбречната функция

Алкализацията чрез прием на подходяща вода играе важна роля в подобряване на бъбречната функция
Д-р Николай Милушев е специалист уролог с клинични интереси в сферата на андрологията и консервативното и оперативно лечение на заболяванията на мъжката полова система и мъжкия стерилитет и уродинамиката. Завършва висшето си образование в Медицинския университет в София и има придобита специалност „Урология“. От 2013 г. работи в УМБАЛ „Аджибадем Сити Клиник“ София.

Каква роля играе водата за здравето на бъбреците и уринарния тракт?

Водата и минералните соли са в основата на обмяната на веществата и запазване на алкално-киселинното равновесие – необходимо условие за нормалното протичане на жизнените процеси. Водата е и разтворител на токсините, които се произвеждат в резултат на обмяната на веществата в организма. При всяко хранене от преработването на хранителните вещества освен енергия се отделят и отпадни продукти, които трябва да бъдат изведени от организма. Това се случва чрез бъбречното кръвообращение. Бъбречната функция е да пречиства кръвта ни от тези токсини. Колкото по-добре разтворени са те, толкова по-ефективно се осъществява тя. Отделянето на достатъчно количество урина също така е важно за здравето на пикочните пътища. Това намалява възможността за развитие на инфекции заради механичното отмиване на бактериите. Също така разредената урина е предпоставка да не се образуват камъни в пикочните пътища.

Какви са последиците от недостатъчната хидратация за бъбреците и уринарния тракт?

При обезводняване на организма бъбреците се опитват на всяка цена да запазят наличната вода и минералните соли, като концентрационната им способност работи в максимална степен. Това води до отделяне на малко количество силно концентрирана урина, която причинява химическо дразнене на лигавицата на пикочните пътища, образуване на кристали и малки песъчинки. Забавеният поток на урината е предпоставка за развитие на бактерии, за които тези вещества са хранителна среда.

Така недостатъчният прием на вода води до три основни риска: възпаление, образуване на камъни и развитие на уроинфекции. Тези рискови фактори са в основата на много заболявания на отделителната система – бъбречно-каменна болест, хроничен пиелонефрит, хроничен цистит и невромускулна дисфункция на пикочния мехур. Всички тези заболявания са социално значими и често са свързани със загуба на работоспособност, намаляване на качеството на живот и високи разходи за лечението им. Редовните профилактични прегледи са от значение за своевременното им диагностициране и успешно лечение.

Как може правилната хидратация да подпомогне организма за профилактиката на урологичните заболявания?

Приема се, че достатъчна хидратация за човешкия организъм се постига при дневен прием на 30 – 35 мл вода на кг телесно тегло. Това означава, че човек с телесно тегло 60 кг би следвало да приема от 1800 до 2100 мл вода, а друг с тегло 90 кг – между 2700 и 3100 мл вода за ден. Естествено, приемът на течности трябва да бъде съобразен с околната температура и влажност, както и с физическата активност. Все пак е по-добре да се придържаме към по-висок прием на течности по възможност. По принцип съветвам пациентите да следят честотата на уриниране – да не е по-рядко от два-три часа, и цвета на урината – да бъде прозрачна или съвсем бледо жълта. Ако забележат отклонение от тези фактори, би следвало веднага да приемат 400 – 500 мл вода.

Какви съвети давате на пациентите относно консумацията и избора на вода за пиене?
По
принцип уролозите препоръчваме прием на повече течности и особено чиста, натурална и ниско минерализирана вода през целия ден – без добавена захар и подсладители; намалена консумация на кофеин и алкохол, тъй като имат силно диуретично действие, което води до прекомерна загуба на вода и електролити, необходими за правилното функциониране на организма ни; както и проследяване на цвета на урината. В повечето райони на България обаче питейната вода е с високо съдържание на калций, магнезий и други минерали.

Този тип „варовита“ вода е предпоставка за заболявания на храносмилателната и отделителната система и не е препоръчително да се приема ежедневно. Въпреки че хората може да са свикнали с нейните вкусови качества, тя всъщност им вреди – води до образуване на камъни в бъбреците, жлъчните пътища и дори до т.нар. „зъбен камък”, който може да причини заболявания на венците и кариеси. При пациенти с урологични проблеми такива води причиняват допълнително натоварване на бъбреците с минерали, което води до по-високата им концентрация в урината и усложняване на съществуващите урологични заболявания.

Какви са ползите от прием на ниско минерализирани води?

Именно ниско минерализираните води (с общо минерално съдържание под 250 мг/л) са препоръчителни за ежедневна употреба от здрави хора и пациенти с урологични заболявания. Прием на достатъчно количества от тях води до намаляване на риска от образуване на песъчинки и камъни в пикочните пътища, подобрява бъбречната функция и запазва алкално-киселинното равновесие и водния баланс на организма. Достатъчният прием на вода води до добър уринен поток и превентира развитието на болестотворни бактерии. Така например, за хора страдащи от уратни и оксалатни бъбречни камъни, които се образуват в кисела среда (рН 5,4 – 6,6), са подходящи нискоминерализирани и алкални води.

Цели се алкализиране на урината и елиминиране на условията за образуване на кристали, съответно – песъчинки и по-големи камъни, от излъчваните с урината химически съединения. Препоръчителният прием следва да е около 30 мл/кг телесна маса и достигане на адекватна за конкретния човек диуреза с относително тегло на урината 1010 – 1012. Количеството консумирана вода се индивидуализира и може да бъде намалено до към  600 – 800 мл /ден – ако е налице друг придружаващ здравен проблем: нарушено функционално състояние на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и ако пациентът е с отоци или хипертония.

След провеждане на бъбречна литотрипсия – специален метод за апаратно разрушаване на камъни с ударни вълни – се препоръчва дневното количество нискоминерализирана и алкална вода да се приеме по-форсирано и на по-големи порции: на гладно 3 – 4 пъти през деня, за да се улесни експулсирането на фрагментите от разбития при процедурата камък през пикочопроводите и долните пикочни пътища. Според мен минералната вода DEVIN може ефективно да подпомогне този процес, както и да бъде разглеждана и като една добра натурална алтернатива на скъпо струващите полиминерални хранителни добавки.

Каква роля играе алкализацията в разтоварването на бъбреците и поддържането на pH баланса в уринарния тракт?

Бъбреците са органи, които заедно с дихателната и храносмилателната система поддържат алкално-киселинното равновесие в организма и затова са силно зависими от функцията на другите две системи. Важно е с какво се храним, каква вода пием и какъв въздух дишаме. Алкализацията на урината е от съществено значение за предотвратяване на образуването и разтваряне на камъни, поддържане на оптимален pH баланс на организма, както и поддържане на нормалната микрофлора в отделителната система. Повечето зеленчуци, някои видове плодове и минерални води са богати на алкални минерали и могат да помогнат за повишаване на pH на урината. Въпреки това винаги е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си или да започнете прием на хранителни добавки.

Има ли научни изследвания или конкретни случаи, които илюстрират връзката между хидратацията и подобреното урологочно здраве при консумацията на минерални води като DEVIN Минерална?

Една от препоръките на Европейската асоциация по урология, базирана на научни изследвания за бъбречно-каменна болест, е за химическо разграждане на бъбречни камъни чрез алкализиране на урината с минерални води или хранителни добавки, с които се постига pH 8-9. При този подход е препоръчително периодично проследяване на pH на урината от самия пациент с помощта на тест-лентички. Комбинираното лечение на камъни в бъбреците чрез приемане на алкализиращи хранителни добавки и минерални води с литотрипсия е най-бързият и ефективен терапевтичен подход за дребни и среднокалибрени бъбречни камъни. Този подход води до по-бързо и ефективно намаляване на общия обем на камъните, като за това са необходими и по-малък брой сесии на литотрипсия в сравнение със случаите, в които се прилага само литотрипсия.

(Оптимално неинвазивно лечение на 1 – 2,5 см рентген-негативни бъбречни камъни: перорална терапия за разтваряне, литотрипсия с ударна вълна или комбинирано лечение – рандомизирано контролирано проучване | Световен журнал по урология (springer.com))

9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите
Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир Михов

Станимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвестира време и усилия, за да подобри знанията си в сферата на тренировките, съобразени с подходящо хранене. Специализирал се е в методи и техники, които са ефективни при отслабване и намаляване на проценти подкожни мазнини, покачване на чиста мускулна маса, изграждане на симетрично тяло, правилно и съобразено хранене за постигане на заложени цели и подобряване на здравословно състояние.

Прочети още: 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

Педиатърът д-р Боряна Георгиева съветва: Когато бебето е болно, давайте достатъчно течности

Педиатърът д-р Боряна Георгиева съветва: Когато бебето е болно, давайте достатъчно течности
Първите пъти, в които бебето се разболее, са истинско предизвикателство за родителите. С времето притесненията отстъпват място на увереността, че знаеш какво да правиш в дадена ситуация, но все пак винаги е добре да си припомним съветите, свързани с грижата за болно бебе.  

При продължително повишена температура, обилно повръщане и диария има опасност от обезводняване

Прочети още: Педиатърът д-р Боряна Георгиева съветва: Когато бебето е болно, давайте достатъчно течности

Тяна Пресолска представя непознатите ползи на метасилициевата киселина

Тяна Пресолска представя непознатите ползи на метасилициевата киселина
Тяна Пресолска е собственик и управител на най-голямото козметично студио в България. То предлага над 200 процедури, от които са се възползвали над 50 000 клиенти.

Студиото е отличено с приза „Луксозен Beauty салон 2016“ и с награда за качество за 2018 г. от Европейския бизнес изследователски център. Тяна Пресолска е председател на Асоциацията на медицинските козметици, чиято основна цел е да повиши информираността в бранша, да стимулира продължителното обучение и споделянето на добри практики, както и да създаде условия за успешен бизнес и градивна конкуренция. Тя е член на Американската академия по Анти ейджинг и  редовно посещава обучения и конгреси за новости в козметологията и антиейдж иновациите – някои от които в Банкок, Париж, Италия, Монако и САЩ.

Прочети още: Тяна Пресолска представя непознатите ползи на метасилициевата киселина

ТМ Рох, президент на Samsung Electronics, за потенциала и предизвикателствата в Mobile AI

ТМ Рох, президент на Samsung Electronics, за потенциала и предизвикателствата в Mobile AI
М Roh, президент на Samsung Electronics и директор „Мобилно потребителско изживяване“, за новата ера на изкуствения интелект в мобилните технологии:
 
Добре дошъл в ерата на Mobile AI
 
Разработването на серията Galaxy S24 e най-удовлетворяващият период в моята кариера. Като инженер съм бил свидетел на много примери за невероятни иновации, но изкуственият интелект е най-трансформиращата технология на нашия век. Само малцина инженери имат шанса да участват в нещо с потенциал с такъв заряд. Той носи големи промени не само за Samsung и мобилните комуникации, но и за цялото човечество.
 

Прочети още: ТМ Рох, президент на Samsung Electronics, за потенциала и предизвикателствата в Mobile AI

Инициативата „Влез в зеления кръг“ действа като катализатор за въображението и творчеството на учениците

Инициативата „Влез в зеления кръг“ действа като катализатор за въображението и творчеството на учениците
Интервю с Янаки Лазаров, директор на СУ „Владимир Комаров“, Велико Търново, сертифицирано Екоучилище.
 
Какво вдъхнови решението да станете част от инициативата „Влез в зеления кръг“ и как започна процесът за Вас в самото училището?

Имаме самочувствие на еко училище на базата на постигнатите резултати през годините. Винаги сме се включвали в различни еко инициативи: участвахме в първите кампании „Да изчистим България за един ден“, открихме „Еко зала“ за провеждане на дейности за изследване и опазване на околната среда, имаме извънкласни занимания с еко насоченост. Дълги години при нас функционираше ученически еко клуб „Интерактивна природа“, който организираше събития, ангажиращи и възпитаващи еко съзнание у учениците. Локацията на училището до р. Янтра в подножието на един от хълмовете на Търновските височини и отдалечеността от градския шум имат мотивираща роля за ученици, учители и родители за повишаване на информираността за опазване на околната среда и изграждане на съответната поведенческа култура. Следяхме събитията по инициативата „Влез в зеления кръг“ и дейностите на различни училища и организации, което ни вдъхнови и ние да станем част от Зеления кръг на сертифицираните Екоучилища.

Прочети още: Инициативата „Влез в зеления кръг“ действа като катализатор за въображението и творчеството на...

„Никога не е късно за вълшебства!“ - Мануела Генова и Лора Димитрова отблизо за „Спирка Приятелство“

„Никога не е късно за вълшебства!“ - Мануела Генова и Лора Димитрова отблизо за „Спирка Приятелство“
Мъдрост, хумор и вълшебства ще завладеят зрителите в зала 1 на Топлоцентрала този 6-ти февруари, по време на премиерата на авторския мюзикъл „Спирка Приятелство“.

Мюзикълът е дебютна творба за композитора Мануела Генова и либретиста Лора Димитрова. Двете създават „Спирка Приятелство“, вдъхновени от истински детски истории, преплитащи реалния и магичен свят на децата. Представяме Ви двете талантливи дами, които се крият зад завладяващите ноти и любопитни сюжети на "Спирка приятелство":

Прочети още: „Никога не е късно за вълшебства!“ - Мануела Генова и Лора Димитрова отблизо за „Спирка...

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: